Bamboe beddengoed

Bamboe beddengoed

Bij bamboe denk je misschien niet direct aan beddengoed, maar aan een groene, harde rietachtige grasstengel. Daar komt verandering in, want Coco & Cici heeft nu een gloednieuwe bamboelijn…voor op je bed! In deze blog alle voordelen en unique selling points van bamboe.

Bamboe op je bed

Een dekbedovertrek van bamboe, serieus?! Jazeker! De bamboeplant bestaat dan wel uit een harde en stevige steel, maar de bamboevezel is uitermate geschikt om een zachte stof van te maken. Daarom hier een shout out voor bamboe beddengoed.

Bamboe is de ‘basic’ en betaalbare variant van TENCEL™ Lyocell. TENCEL™ Lyocell is een sensationeel zachte stof, maar bamboe komt aardig in de buurt. Bamboe is namelijk het jongere zusje van TENCEL™ Lyocell: bijna net zo zacht, nagenoeg net zo ademend en net zo oogstrelend mooi.

Bamboe is een van de snelst groeiende gewassen waar textiel van gemaakt wordt. Een bamboestengel kan tot bijna 1 meter (91 centimeter om precies te zijn) per dag groeien. Maar de meeste bamboesoorten houden het op 5 tot 20 centimeter per dag. En dat op eigen kracht. Dus zonder dat er kunstmest of andere chemische bestrijdingsmiddelen voor nodig zijn. De bamboeplant groeit namelijk heel makkelijk zonder insecticiden of pesticiden.

Wat bamboe nog meer reusachtig, groots en duurzaam maakt, is dat alleen de bamboestengels worden geoogst. De wortels blijven in de grond zitten en de stengel groeit daarna razendsnel weer aan. Op deze manier kan er zelfs op een piepklein stukje grond al een enorme hoeveelheid bamboe geproduceerd worden. En doordat de bamboeplant vocht absorbeert als een malle, heeft het weinig tot geen extra water nodig om te kunnen groeien als kool.

High end beddengoed (en toch betaalbaar)

Een dekbed en beddengoed van TENCEL™ Lyocell geeft je een slaapbeleving die niet te evenaren is. Maar aan een hoge kwaliteit kleeft ook een iets hoger prijskaartje: TENCEL™ Lyocell is high end material, met de allerbeste kwaliteiten die jou een ongekende slaapbeleving geven. En nu is er dus ook het instapmodel dat bamboe heet.

Als je gewend bent om altijd in een prima Fiat te rijden, is een Porsche waarschijnlijk een ver van je bed show. Maar als je er een proefrit in zou maken en je rijdt voor het eerst met een enorm krachtige motor, stuurbekrachtiging, elektrische ramen, airconditioning en parkeersensoren? Dan kun je je wel voorstellen dat het een fantastisch upgrade van jouw rijbeleving is. Dit gigantische verschil in rijbeleving gaat ook op voor je slaapbeleving met TENCEL™ Lyocell of bamboe beddengoed. Want oh boy, als je gewend bent om altijd onder katoen te slapen? Dan is TENCEL™ Lyocell en bamboe werkelijk the bomb en heeft dat net zo’n luxe-effect als een proefritje in een fancy bolide.


Voor wie is bamboe geschikt?

  • Ben je allergisch of heb je een gevoelige huid of astma? Kies dan voor bamboe of voor TENCEL™ Lyocell.
  • Ben je toe aan nieuw beddengoed of staat een TENCEL™ Lyocell dekbed of beddengoed op jouw verlanglijstje, maar past dit niet in jouw budget? Dan is bamboe een absolute aanrader. Bamboe heeft alle unieke, excentrieke eigenschappen van TENCEL™ Lyocell alleen dan net iets minder extreem. Dat maakt ook de prijs betaalbaarder. Voor een mooie prijs heb je alsnog een gigantische verbetering van je slaapbeleving ten opzichte van katoen, wol en synthetische materialen.
  • Over je slaapbeleving gesproken. Bamboe is ook heel geschikt als je moeite hebt om in slaap te komen, onrustig slaapt, last hebt van nachtzweten of ’s ochtends bij het opstaan nog moe bent. Bamboe (en TENCEL™ Lyocell) helpen je nachtrust op élk vlak verbeteren.

Checklist Bamboe versus katoen

Zachtheid

**** Bamboe
** Katoen

Bamboe heeft, net als TENCEL™ Lyocell, haar zachtheid te danken aan haar vezel. Deze is rond en zacht. De vezel van katoen is grof en ruw. Bij een ranking van 1 tot 5 sterren voor zachtheid krijgen zowel katoen als biologisch katoen 2 sterren, bamboe scoort 4 sterren en TENCEL™ Lyocell gaat op kop met 5 sterren.

Vocht absorberend

**** Bamboe
** Katoen

Bamboe neemt 40% meer vocht op dan katoen en TENCEL™ Lyocell 50% meer. Dit merk je doordat je ’s nachts onder bamboe of TENCEL™ Lyocell beddengoed niet wakker wordt in een klam bed. Gevolg? De lakens blijven langer fris, en dat ruik je.

Bacterie-gevoeligheid

***** Bamboe
* Katoen

Bamboe beddengoed is, in tegenstelling tot katoen, antibacterieel en hypoallergeen. Dit houdt in dat deze materialen veel hygiënischer zijn in het gebruik en dat ze geen allergische reacties triggeren. Dit maakt het beddengoed uitermate geschikt voor wie een gevoelige huid heeft of als je allergisch of astmatisch bent.

Warmteregulatie

**** Bamboe
* Katoen


TENCEL™ Lyocell blinkt met kop en schouders uit op het gebied van de warmteregulatie, maar bamboe kan er ook wat van. Zeker als je het vergelijkt met katoen. Op warme dagen voelt bamboe beddengoed verkoelend aan. En op koude dagen heeft bamboe juist een verwarmend effect. Kortom, met bamboe zit je (of liever gezegd lig je) het hele jaar goed.

Gebruiksvriendelijkheid

***** Bamboe
**** Katoen

Dankzij de speciale bamboevezel kreukt het beddengoed nagenoeg niet. Je voelt ‘m al aankomen: hang het bedlinnen na het wassen strak op en je hoeft het nooit meer te strijken. Ook na heel vaak wassen, blijft de vezel vormvast.

Bamboe bewust eco-proof

***** Eco Bamboe
* Bio Katoen

Het bamboe beddengoed van Coco & Cici heeft een Eco-certificaat, wat wil zeggen dat je het met een gerust hart kunt kopen. Tijdens de productie van Eco-Bamboe worden er geen chemicaliën gebruikt en er komt dus ook geen giftig afvalwater vrij. Let op: dit is alléén het geval bij eco-gecertificeerde bamboe. Standaard bamboe is net zo milieuónvriendelijk als katoen.

Milieuvriendelijk

**** Eco Bamboe
** Bio Katoen

Per vierkante meter kan er maar liefst 10 keer méér bamboe geproduceerd worden dan katoen. En dit zónder dat er kunstmest aan te pas komt. Bij de productie van katoenplanten en bomen raakt de grond uitgeput, waardoor het gebruik van meststoffen noodzakelijk is. En dat niet alleen. Ook tijdens het productieproces van katoen worden chemicaliën gebruikt, waaronder bleekmiddel. Bij de standaard bamboeproductie is dat ook het geval. Dat maakt bamboe omstreden en niet zo duurzaam. Daarom kiest Coco & Cici voor eco-bamboe, waar geen giftige chemicaliën aan te pas komen tijdens het productieproces.

Bijkomend pluspunt voor het milieu wat betreft de toenemende waterschaarste wereldwijd: voor de productie van bamboe en TENCEL™ Lyocell is geen bewateringssysteem nodig, zoals voor katoen wél het geval is. Om je een idee te geven: voor de productie van 1 kilo katoen is zo’n 8.000 liter water nodig.

Coco & Cici haalt haar bamboe uit plantages en bossen van gecertificeerde leveranciers, waarbij het behoud van gezonde bamboebossen en plantages gehandhaafd blijft. En last but not least: bamboe en TENCEL™ Lyocell zijn allebei 100% biologisch afbreekbaar. That says it all.