Dons versus Tencel dekbed

Dons versus Tencel dekbed

Het eerlijke verhaal achter donzen dekbedden

Ben jij ook zo dol op een luchtig en toch aangenaam warm dekbed voor in het najaar en de winter? Misschien denk je hierbij aan een all seasons donzen dekbed. Maar wist je dat een dekbed van TENCEL™ Lyocell een veel beter alternatief is op élk vlak? Zowel in gebruik (voor je slaap en slaapbeleving) als in het productieproces. Deze blog geeft een eerlijke (en confronterende) blik op dons en belicht de verschillen en kwaliteiten van Tencel.

TENCEL™ Lyocell versus dons

Een donzen dekbed is heerlijk fluffy en voelt net als een TENCEL™ Lyocell dekbed lekker luchtig aan, en een TENCEL™ Lyocell dekbed is tegelijkertijd wat zwaarder en compacter dan dons. Dons reguleert de temperatuur ook, al is het niets in vergelijking met hoe goed TENCEL™ Lyocell de warmte reguleert en je lichaamstemperatuur op peil houdt. En (dit is cruciaal wat ons betreft!) de productie van dons is ronduit schrikbarend en staat haaks op die van TENCEL™ Lyocell. TENCEL™ Lyocell is 100% vegan. Dons eh… 0%.

Misschien sta je er niet zo bij stil wanneer je een donzen dekbed aanschaft, maar dons zou net zo omstreden moeten zijn als bont. Een donzen dekbed wordt namelijk gemaakt van de veren van dieren: van plukkuikens en plukganzen. Een bontjas of bontkraag is not done, en hopelijk geldt dat in de nabije toekomst ook voor dekbedden, kussens en winterjassen die gemaakt zijn van donsveren.

Dus wil je de vee-industrie niet supporten? Dan is TENCEL™ Lyocell jouw nummer 1. Toch liever een donzen dekbed? Check dan in elk geval of het een Downpass heeft. Dit is het keurmerk voor dons en veren met de strengste criteria op het gebied van dierenwelzijn.

TENCEL™ Lyocell is van heel andere orde en wordt gemaakt van de houtpulp van eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde eucalyptusbossen. TENCEL™ Lyocell heeft het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council, een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor duurzame bosbouw).

Dekbed dons of Tencel?

Ben jij al wakker geschud?

Zet je schrap, want hier komen een paar rake en schrijnende feiten over dons:

  • Een plukgans leeft gemiddeld 90 dagen en wordt gemiddeld 5 keer geplukt, 4 keer bij leven en 1 keer na de slacht.

  • Dit plukken van kuikens en ganzen gaat er ruig aan toe en wordt niet voor niets foltering genoemd. De dieren lopen vaak verwondingen op tijdens het plukken. Soms zelfs zo erg dat ze verlamd raken.

  • In Nederland is het verboden om ganzen levend te plukken, maar zo makkelijk is dat helaas niet te controleren. Je weet het al helemaal niet als je een dekbed koopt. Hoewel een donzen dekbed van levend geplukte dieren goedkoper is. Simpelweg omdat de dieren dan vaker geplukt kunnen worden en dus een grotere hoeveelheid veren opleveren.

  • Voor het vullen van één donzen dekbed moet er (hou je vast) 75 keer geplukt worden.

  • Dons van humaan geplukt dons, is niet veel beter. Het betekent alleen dat de gefokte dieren een iets beter leven hebben en ná hun korte leventje worden geslacht.

  • Soms worden de dieren onder dwang gevoed.

TENCEL™ Lyocell: het perfecte alternatief voor dons

Na deze (gruwel)opsomming slaapt een donzen dekbed ineens een stuk minder lekker, toch? Gelukkig is er een alternatief dat nog veel beter is: TENCEL™ Lyocell dus. De TENCEL™ Lyocell dekbedden zijn bij Coco & Cici een bestseller. Daarom waren ze lange tijd uitverkocht. Maar hoera, ze zijn er weer!

Het all seasons (ook wel vier seizoenen) TENCEL™ Lyocell dekbed bestaat uit twee delen: een Zomerdekbed en een Lente/herfstdekbed. Er zitten meerdere touwtjes rondom het dekbed en in de hoeken, zodat de delen goed op elkaar blijven zitten én (#halleluja) de deken in het beddengoed netjes op z’n plek blijft. Een all seasons dekbed is iets anders dan een all year dekbed, omdat die niet uit twee onderdelen bestaat maar uit één.

Dekbed Tencel slaapkamer

NB:
Zit er om jouw TENCEL™ Lyocell dekbed ook een TENCEL™ Lyocell overtrek in plaats van een laken van katoen? Dan profiteer je maximaal van alle fantastische eigenschappen van de geprezen TENCEL™ Lyocell vezel, met als gevolg dat je direct jouw slaap optimaliseert en uitgeslapen wakker wordt. Beter slapen dus! Hoe klinkt dat?

Wil jij proefslapen? DEAL!

TENCEL™ Lyocell is getest door slaapexperts en komt verreweg als beste uit de bus. Toch is een TENCEL™ Lyocell dekbed een behoorlijke aanschaf wat je, heel begrijpelijk, niet zomaar doet. Zou jij een TENCEL™ Lyocell dekbed kosteloos willen uitproberen? Lucky you!

Bij Coco & Cici kun je een gloednieuw TENCEL™ Lyocell dekbed thuis 30 nachten gratis uitproberen. Voldoet het dekbed niet aan jouw verwachtingen? Dan mag je het gewoon retourneren. Deze bijzondere zelftest-dekbeddenactie is er zodat iedereen kan ervaren hoe ongelofelijk hemels je slaapt onder een TENCEL™ Lyocell dekbed.

Tencel dekbed logo

Niet alleen slaapexperts en de beste beddenwinkels van Nederland zijn lyrisch over onze TENCEL™ Lyocell dekbedden. Ook onze klanten willen nooit meer iets anders:

Annelies: “Wij zijn om”

“We slapen rustiger, ik denk door het gewicht en omdat het dekbed zo goed blijft liggen. In tegenstelling tot ons donzen dekbed, wat elke keer een prop werd, blijft het ook perfect in het overtrek zitten. De temperatuur is heerlijk, warm maar niet zweterig. Heel blij met de aankoop.”


Babette: “Like heaven”

“I was already a big fan of the bedsheets and then comes the blanket! It cannot get any better! Super cosy and very comfortable sleeping climate!”


M Karsten: “Fijn product”

''Mijn beste dekbed ooit. Zo heerlijk zacht, zelfs door het overtrek heen voelbaar. De overtrekken van Coco & Cici zijn al zacht van zichzelf, nu nog zachter. Bovendien vochtregulerend, en dat merk je. Het slaapt heel comfortabel. Duurzaam geproduceerd, ook mooi! Ik ben fan!''


Jess: “Niks anders meer dan dit”

“Wat een zaligheid om hieronder te slapen. Ik was lang op zoek naar een dekbed dat niet te zwaar is, maar ook niet te licht. Geen synthetische stof, wol of dons. Uiteindelijk ben ik bij dit merk uitgekomen. Alles wat ze erover zeggen is waar! Ik ben helemaal verkocht. Ik heb er ook een dekbedovertrek van gekocht, het ligt zo lekker. Voor mijn niks anders meer dan dit.”