Katoen versus Tencel

Katoen versus Tencel


Wij van wc-eend adviseren wc-eend… zo is het natuurlijk ook bij ons. Want niets slaapt lekkerder dan ons bedlinnen gemaakt van TENCEL™ Lyocell. Maar… we hebben ook de belangrijkste verschillen tussen TENCEL™ Lyocell en katoen beddengoed op een rij gezet. See for yourself.

Duurzaam en vegan

 • Om maar meteen hoog in te zetten: TENCEL™ Lyocell is een van de meest duurzame stoffen ter wereld en is 100% biologisch afbreekbaar. En Tencel bedlinnen is vegan-proof. Niet voor niets draagt TENCEL™ Lyocell het Eurpees Ecolabel en kreeg het de Europese Prijs voor het Milieu. #trots

 • TENCEL™ Lyocell wordt gemaakt van houtpulp van Eucalyptusbomen. Deze hebben een veel duurzamer bestaan dan de planten waar katoen van wordt gemaakt. Eucalyptusbomen hebben bijvoorbeeld veel minder meststoffen en pesticide nodig om te groeien. Bovendien gebruiken Eucalyptusbomen tot wel 85% minder water dan katoenplanten.

 • Eucalyptusbossen groeien overal, zelfs in Europa. Maar het mooie is, dat ze ook op onvruchtbare grond verbouwd kunnen worden. Dus op braakliggend terrein doet de Eucalyptus het juist uitstekend. Deze bossen worden duurzaam beheerd, wat onder andere betekent dat er tijdig nieuwe bomen worden aangeplant, zonder het gebruik van genetische manipulatie. TENCEL™ Lyocell heeft dan ook het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council, een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor duurzame bosbouw)

 • Katoen heeft van nature bruikbare vezels om textiel van te weven. Bij eucalyptus zijn de vezels veel te stug, het is immers gewoon hout. Om van deze stugge vezels toch textiel te kunnen weven, zijn veel chemicaliën nodig. Katoen heeft hier dus minder van nodig om tot een weefbare stof te komen. Toch is de productie van katoen niet vrij van chemicaliën, zo wordt er bijvoorbeeld veel bleek gebruikt. 1-0 voor katoen, zou je zeggen. Maar het productieproces van TENCEL™ Lyocell is een zogeheten ‘closed loop systeem’, wat inhoudt dat 99% van alle chemicaliën opnieuw worden gebruikt. Daardoor gaat er vrijwel niets verloren, komen er geen chemicaliën in de natuur terecht en is het bovendien veel duurzamer dan katoen. Dat brengt de tussenstand op 1-1. Puntje van trots is dat de merknaam TENCEL™ Lyocell veel en veel duurzamer is dan de gemiddelde Lyocell die niet van Lenzing komt en geen ‘closed loop systeem’ heeft.

Sterk vocht absorberend (én hygiënischer)

Herken je het dat je op een broeierige nacht woelend wakker wordt tussen de klamme lakens? Grote kans dat je dan onder een katoenen laken ligt, want met Tencel bedlinnen zal je dit niet zo snel gebeuren. Tencel absorbeert namelijk 150% méér vocht dan katoen. Hierdoor wordt je beddengoed niet klam en vochtig.

Hygiënischer

Katoenen bedlinnen wordt sneller muf dan TENCEL™ Lyocell. Dankzij de absorberende skills van TENCEL™ Lyocell maken bacteriën minder kans. Die gedijen juist beter bij klam beddengoed zoals katoen tijdens broeierige nachten. De cijfers liegen er niet om: TENCEL™ Lyocell bevat 60% minder huisstofmijt dan katoen. En bij synthetische stoffen is de bacteriegroei zelfs 2.000 keer sneller dan bij TENCEL™ Lyocell. Need we say more?

Wil jij vrijblijvend ervaren hoe lekker TENCEL™ Lyocell beddengoed slaapt?

blog-image

Meer gemak en comfort

De TENCEL™ Lyocell vezel heet officieel Lyocell maar wordt onder de naam TENCEL™ Lyocell op de markt gebracht. Wanneer je TENCEL™ Lyocell vezels onder een microscoop bekijkt, zie je een glad oppervlak. Dit is het geheim waarom de stof zo zacht en aangenaam aanvoelt. Zelfs na vele wasbeurten.

TENCEL™ Lyocell stof krimpt en kreukt minder snel dan katoen en droogt na het wassen ook nog eens sneller, véél sneller: ’s ochtends gewassen is ’s avonds slapen in een heerlijk verschoond bed.

Lichtgewicht

Met katoen en TENCEL™ Lyocell zou je makkelijk de ‘coca cola light-test’ kunnen doen zónder dat je de stoffen hoeft te voelen. Hoe dan? Een setje bedlinnen van katoen weegt beduidend zwaarder dan een setje van TENCEL™ Lyocell. Toch handig als je het bijvoorbeeld in je koffer wilt meenemen op vakantie.

De kampioen in ventilatie

Ben (of héb) jij altijd een kacheltje in bed? TENCEL™ Lyocell bedlinnen voorkomt dat je badend in het zweet wakker wordt of niet kunt slapen van de kou. TENCEL™ Lyocell is temperatuur regulerend, zodat je in de wintermaanden aangenaam warm blijft en bij zomerse temperaturen je warmte goed kwijt kunt. TENCEL™ Lyocell is dan ook de kampioen in ventilatie. Het luchtdoorlatend vermogen van deze vezel is vele malen hoger dan bij katoen. Daarnaast is het ook nog eens heel soepel en zacht door de satijnweving.

Satijn is – anders dan je misschien zou denken – een weving en geen stof. De mooie glans van satijn ontstaat door de bijzondere weeftechniek. Dit heeft echter een nadeel, omdat door de strakkere weving de stof minder goed ventileert. Hier krijg je last van als je een vezel gebruikt die van nature niet uitermate ventilerend is. Bedlinnen van katoen wordt met een satijnweving bijvoorbeeld veel sneller broeierig. Katoen in een lossere weving ventileert iets beter, maar de stof is veel minder soepel en heeft lang niet die luxe glans en extreme aaibaarheid (zachtheid) die TENCEL™ Lyocell wel heeft. Dus ook hier komt TENCEL™ Lyocell als winnaar uit de bus.

Minder slaaprimpels

Je kent het wel, van die slaapplooien na een nacht diep slapen… Sleeping beauty’s opgelet: dit effect heb je véél minder als je met je hoofd op een TENCEL™ Lyocell kussensloop slaapt dan een kussensloop van katoen. TENCEL™ Lyocell is ultra zacht voor de (gevoelige) huid, waardoor het maar liefst 47% minder wrijving heeft op de huid dan katoen. Dit vermindert de kans op slaapplooien aanzienlijk.

Nog een fijne bijkomstigheid: TENCEL™ Lyocell vermindert de kans op gespleten haarpunten, pluishaar en klitten en geeft juist glanzend haar. Dit alles dankzij de gladde structuur en de lange vezel van TENCEL™ Lyocell. Ben jij al fan?

Kosten

Qua prijs wint katoen het van TENCEL™ Lyocell. Maar… daar staat wel de beste kwaliteit tegenover, dus qua prijskwaliteit verhouding klopt het dan weer wel.

TENCEL™ Lyocell in bullets

 • Duurzaam geproduceerd
 • Absorbeert
 • 100% plantaardig en biologisch afbreekbaar
 • Ultiem ademend - geen last meer van opvliegers
 • Vochtregulerend - nooit meer een klam bed
 • Ultrazacht
 • Droogt snel na het wassen
 • Hoeft niet gestreken te worden
 • Bacterie werend
 • Vermindert slaaprimpels
 • Minder pluishaar, gespleten haarpunten en haaruitval
 • Verbetert slaapcomfort en (dus) de nachtrust

Als anderen het zeggen…?

Onder het motto: ‘als anderen het zeggen, zal het wel waar zijn’ deden we een bescheiden rondvraag onder enkele TENCEL™ Lyocell afnemers over hun persoonlijke ervaring met TENCEL™ Lyocell bedlinnen. Dit maakte zoveel leuke en dankbare reacties los, dat we er zelf ook een beetje van gingen glimmen!

''Voelen is geloven''

Anne-Floor Sinnige: “Ik had wel vernomen dat het Tencel bedlinnen zacht zou zijn, maar ik wist niet dat het zó zacht was. Je moet dat echt zelf ervaren om te geloven dat het werkelijk iets anders is dan een dekbed van katoen. En dat je er nog lekkerder door slaapt.”


''Mijn Tencel gaat overal mee naar toe''

Angelique Ganput: “Ik zal eerlijk toegeven dat ik het beddengoed vrij kostbaar vond. Met een kortingsactie heb ik toch een setje gekocht. Geloof mij, het is elke euro waard. Sterker nog, het heeft zich al tig keer terugverdiend, omdat mijn nachtrust er enorm door is verbeterd. Ik werk in de zorg en heb onregelmatige diensten. Daardoor sliep ik vaak onrustig. Maar dat is verleden tijd.

Ook als ik op vakantie ben, moet ik de eerste twee dagen altijd wennen en slaap ik slecht. Totdat ik een keer mijn eigen beddengoed meenam en meteen de eerste nacht heerlijk sliep. Sindsdien gaat mijn dekbedovertrek en kussensloop overal mee naar toe, zelfs als ik een weekendje weg ben. Geen nacht meer zonder mijn Tencel beddengoed, haha.”

''Een goed product verkoopt zichzelf''

Ad Slotboom: “Ons tot dan toe favoriete zijden beddengoed, wat mijn vriendin en ik destijds uit China hadden meegenomen, was aan vervanging toe. Na lang zoeken, viel mijn blik tijdens een vakantiebeurs drie jaar geleden, op het beddengoed van Coco & Cici. Ik wist meteen: dit is het, we hoeven niet langer verder te zoeken. Het voordeel van Tencel is dat er na veel wassen geen haaltjes aan komen zoals bij zijde. Inmiddels heb ik mijn beide dochters er ook blij mee gemaakt en aanzienlijk wat vrienden er tijdens etentjes enthousiast over gemaakt. En goed product verkoopt zichzelf.”


''Liever Tencel dan katoen''

Esmir van Wering: “Een paar dagen per week slaap ik bij mijn vriend. Als ik dan weer naar mijn eigen huis ga, verheug ik me er nog het meest op om weer onder mijn eigen Tencel dekbed te kruipen. Juist omdat ik wekelijks onder katoen én Tencel slaap, merk ik heel duidelijk het verschil. Ik ga mijn vriend maar eens een Tencel-setje aansmeren!”

''Een perfecte aanvulling op onze high end bed-systemen''

De textielspecialisten van Bröring: “Het Tencel beddengoed van Coco & Cici verkopen we maar wat graag in onze beddenspeciaalzaak. Ons assortiment bestaat onder andere uit een handgemaakt high end bed-systeem met ingebouwde luchtcirculatie. Vooral voor dit bed-systeem is het belangrijk dat het beddengoed wat er bovenop ligt ook goed ventileert. En daar is Tencel de nummer één in. Tencel heeft de eigenschap dat je het behaaglijk warm hebt zonder dat het gaat broeien of zelfs zweterig wordt.

Wanneer je Tencel bedlinnen om een donzen dekbed stopt, is het net alsof je in een wolk slaapt. We hebben een kussensloop als showmodel. De standaard reactie van klanten is ‘wat zácht!’. Het slaapcomfort en de aangename beleving van het bedlinnen helpt je ontspannen, wat bepalend is voor de kwaliteit van je nachtrust. Het heeft een rijke uitstraling en is een perfecte aanvulling op ons assortiment.

Duurzaam beddengoed