Kies je maat dekbedovertrek
Size does matter
To be sure: we hebben het hier over de maat van bedtextiel. De maat van je kleding weet je meestal wel. Maar weet je ook de maat van je beddengoed?
Want ja, hier zijn meer verschillende maten van dan je zou denken. En dat is precies waarom het soms misgaat bij het bestellen van nieuw bedlinnen. Na het lezen van deze blog kom je nooit meer voor onaangename verrassingen te staan.
Size does matter
Size does matter
Het schijnt dat 70% van de Nederlandse vrouwen een verkeerde beha-maat draagt. Als je dan ineens wél de juiste pasvorm aan hebt, merk je pas wat een verademing dat is. Ook voor al je andere kleding is de juiste maat bepalend voor het draagcomfort. Dit is eigenlijk niet anders voor je beddengoed. Niets is zo vervelend als een dekbedovertrek dat om je dekbed heen lubbert. Net zoals het ook niet lekker slaapt wanneer de deken in een te kleine hoes gepropt zit. Oftewel, size does matter!
Maar hoe bepaal je wat de juiste maat van je beddengoed is? Met alleen een eenpersoons- of tweepersoonsdekbedovertrek ben je er nog niet. Het verschil in maat 220 x 220 of 200 x 240 lijkt verwaarloosbaar, maar dat is het niet. Hier kom je gauw genoeg achter wanneer je de hoes om je dekbed doet. We lopen er stap voor stap met je doorheen.
- Bodemonderzoek
First things first: de maat van je matras voor het matrasovertrek. Deze afmetingen staan soms in het waslabel. Is dit niet leesbaar of zit er geen label (meer) aan? Dan kun je aan de slag met een rolmaat, meetlint of een meet-app (gratis). Meet de hoeken van het matras, et voilà, je hebt de maat van het matrasovertrek.
- Dubbele bodem
Dan is er de topper (ook wel topmatras of dekmatras genoemd). Dit is een extra matras bovenop het gewone matras, maar dan dunner. Het voordeel van een topper is dat het extra bescherming geeft aan het gewone matras, waardoor deze langer meegaat, en extra comfort en ondersteuning geeft. Een topper is er in verschillende diktes, namelijk van 3 tot 15 centimeter hoogte.
Bij Coco & Cici zijn speciale topperhoezen verkrijgbaar. Heb je een standaard topper van 5 tot 8 centimeter hoogte of van 10 tot 12? Dan kies je een van onze topper hoeslakens. Heb je een dunnere topper? Ga dan voor een hoeslaken met een hoogte van 30 centimeter en doe je hoeslaken over je topper en je matras. Dat past precies, dankzij de elastieken randen die de boel strak op z’n plek houden.
- De lekkerste topping
Wist je dat het materiaal van je dekbed voor een belangrijk deel de kwaliteit van je slaap bepaalt? Hoe beter het materiaal ademt, hoe minder kans op woelige nachten. Dus hier kort even een shout-out naar onze verrukkelijk luchtige en temperatuur regulerende dekbedden van TENCEL™ Lyocell.
Andere factoren die je nachtrust beïnvloeden, zijn je matras (waar deze van gemaakt is en hoe lang deze al in gebruik is) en de omgeving (hoe donkerder en stiller de slaapomgeving, hoe beter jouw nachtrust). Maar we dwalen af…
Terug naar het dekbed en de hoes, letterlijk de topping van je bed. Het dekbed is over het algemeen 20 centimeter langer dan je matras en 40 tot 60 centimeter breder. Maar doe dit vooral niet op de gok. De easy trick om de juiste maten te achterhalen, is checken of het waslabel nog leesbaar is. Is dit niet het geval? Meten is weten, en nu je toch al met een rolmaat aan de slag bent…
Spreid het dekbed uit. Doe dit liever niet op de grond maar op het bed, omdat er anders stof en vuil van de vloer aan blijft hangen. Meet het dekbed vervolgens van punt naar punt in de lengte en breedte. De maat van het dekbed is meteen ook de maat voor het dekbedovertrek.
Dan kun je nog kiezen voor een overtrek met of zonder instopstrook. Dit is een extra stuk stof aan het voeteneind die je onder het matras stopt, zodat het dekbed ’s nachts beter op z’n plaats blijft.
Een eenpersoonsdekbed is over het algemeen vrij overzichtelijk, want die maat is redelijk standaard, namelijk 140 x 200 en 140 x 220. Bij een tweepersoonsdekbed moet je iets meer bij de les blijven. Je hebt de kleinere tweepersoons variant, ook wel Queen size genoemd in de maten: 200 x 200, 200 x 220. De gebruikelijke maat is de King size of lit jumeaux, die is 240 x 220 of de extra grote van 260 x 220. Deze maten zijn allemaal verkrijgbaar bij Coco & Cici.
Een eenpersoonsdekbed is over het algemeen vrij overzichtelijk, want die maat is redelijk standaard, namelijk 140 x 200 en 140 x 220. Bij een tweepersoonsdekbed moet je iets meer bij de les blijven. Je hebt de kleinere tweepersoons variant, ook wel Queen size genoemd in de maten: 200 x 200, 200 x 220. De gebruikelijke maat is de King size of lit jumeaux, die is 240 x 220 of de extra grote van 260 x 220. Deze maten zijn allemaal verkrijgbaar bij Coco & Cici.
- Hoofdzaken
Tot slot het hoofdkussen. Deze kunnen nogal verschillen in dikte en stevigheid, wat bepaald wordt door het materiaal van de vulling. Maar de afmetingen van een kussensloop zijn in Nederland vrij standaard, namelijk 60 x 70 centimeter. Elk land heeft z’n eigen standaard maten voor beddengoed en kussenslopen. Dus heb je in het buitenland gewoond? Check dan even extra goed welke maten je moet hebben.
Happy news: vanaf dit najaar verkopen we ook afwijkende (Duitse, Scandinavische, Oostenrijkse, Franse, Italiaanse en Engelse) maten kussenslopen. We hadden al: 60 x 70 centimeter, 50 x 60 en 50 x 70 centimeter. De maten die aan onze collectie worden toegevoegd, zijn: 40 x 80, 80 x 80, 50 x 75, 65 x 65 en 50 x 90 centimeter. Zo kun je altijd een perfect passende sloop vinden.
Size does matter, check it out!
Bed | Maat matras in cm | Maat dekbed in cm |
eenpersoons | 80 / 90 / 100 x 200 | 140 x 200 / 220 |
twijfelaar | 140 x 200 | 200 x 200 / 220 |
tweepersoons | 160 / 180 x 200 | 240 x 220 |
tweepersoons XL | 200 x 200 | 260 x 220 |
Grootmoeders life-hacks
Een fris opgemaakt bed (nooit meer gehannes!)
- Stap 1 - Keer je dekbedhoes binnenstebuiten en leg deze op het matras, met de opening naar het voeteneinde.
- Stap 2 - Leg je dekbed hier precies op. Dubbelcheck: liggen alle hoekpunten van het dekbed en het laken precies op elkaar?
- Stap 3 - Rol het dekbed – inclusief de hoes – richting het voeteneinde op.
- Stap 4 - Stop je hand in de opening aan beide zijkanten van het hoeslaken (om de beurt) en trek deze over de dekbedrol heen.
- Stap 5 - Rol daarna het dekbed uit naar het hoofdeinde en klaar ben je.
Strak zonder te strijken
Hoe krijg je bedlinnen zo glad mogelijk terwijl je het niet (of nauwelijks) hoeft te strijken? Check dit easy stappenplan:
- Stap 1: Kreukvrij beddengoed begint al bij het wassen. Prop de wasmachine niet te vol. Zo wordt het textiel losjes gewassen, waardoor er minder kreukels in komen.
- Stap 2: Kies voor het kreukherstellend wasprogramma. De trommel maakt dan minder omwentelingen en centrifugeert op een lager toerental. Ook dit helpt bij de kreukpreventie.
- Stap 3: Laat het beddengoed zo strak mogelijk opdrogen, bijvoorbeeld hangend over de balustrade of aan een droogrek.
- Stap 4: Een plantenspuit doet wonderen. Maak je bed vervolgens zo strak mogelijk op. Spuit daarna met een plantenspuit met water over het bedlinnen. Wapper een paar keer met het dekbed, trek het nogmaals strak en laat het drogen.
Bedgeheimen
-
Misschien een beetje een onsmakelijk verhaal, maar tijdens je slaap verlies je huidschilfers, bacteriën, speeksel, haren, zweet en andere happy-juices. Daarom is het algemene advies om je beddengoed 1x per week te wassen. Zo voorkom je dat je lichaam op al deze stofjes reageert of mogelijk zelfs een allergie ontwikkelt.
-
Een molton hoeslaken hoef je minder vaak te wassen dan je dekbedovertrek, namelijk zo’n 1x per maand. Een molton is extra vocht absorberend. Dit voorkomt dat vocht (gemiddeld een halve liter per nacht!) in het matras trekt, zodat deze langer meegaat.
-
Groot pluspunt van het beddengoed van Coco & Cici: bedlinnen van Tencel en Bamboe zijn antiallergeen én vochtabsorberend. Meaning? Doordat vocht extreem goed door deze stoffen gereguleerd, geabsorbeerd en afgestoten wordt, maken bacteriën hier geen schijn van kans. Er is letterlijk geen zuurstof voor ze om te overleven. Bovendien kunnen bacteriën zich niet goed aan de gladde vezels hechten. Hierdoor blijft het beddengoed veel langer fris alsof het net gewassen is.
-
Vind jij een wekelijkse wasbeurt iets te ambitieus? Zorg dan in ieder geval dat je je dekbed overdag openklapt. Of nog beter: hang het regelmatig even uit om te luchten. Op die manier vermenigvuldigen de bacteriën (en aanverwanten) zich minder snel.
-
Een matras gaat zo’n 8 jaar mee. Daarna heeft het zo’n 60% van z’n oorspronkelijke veerkracht verloren. En wat dacht je van de miljoenen bacteriën en huidcellen die zich er in die tijd in hebben kunnen nestelen? Een nieuw matras is daarom hygiënischer, geeft minder pijnklachten en slaapt lekkerder.
Je hoofdkussen zou je eigenlijk elke 2 jaar moeten vervangen. Je kunt een hoofdkussen wassen, maar dan nog wordt het nooit helemaal schoon.