Last van nachtzweten?

Last van nachtzweten?

Ga voor TENCEL beddengoed!

Veel mensen hebben last van nachtelijk zweten, en níet alleen tijdens tropische nachten. Heel vervelend natuurlijk, maar wij hebben de oplossing!

Nachtzweten

Transpireren doen we allemaal, dag en nacht. En dat is maar goed ook, want het is een slimme oplossing van je lichaam om warmte kwijt te raken en daarmee oververhitting te voorkomen. Overtollige lichaamswarmte kan ontstaan doordat intern het vuurtje wordt opgestookt. Denk aan sporten, sterk gekruid voedsel, hormoonschommelingen zoals rondom de menstruatie en overgang, koorts of door een fijne vrijpartij. Hoe dan ook, het resultaat is hetzelfde: je lichaam raakt extra vocht kwijt om af te koelen.

Gedurende de nacht raak je gemiddeld een halve tot een hele liter vocht kwijt. En op warme zomernachten is dat nog meer. Maar nachtzweten is een heel ander verhaal. Bij nachtzweten word je ’s nachts wakker en transpireer je alsof je daadwerkelijk in de sauna zit. Het zweet staat letterlijk op je rug en je lakens en kussensloop zijn al net zo doorweekt. #ohnooo

Wij zijn niet medisch onderlegd, maar we zijn wel experts in beddengoed, dekbedden en hoe je jouw slaapbeleving volledig kunt optimaliseren. Vanuit ons professional point of view vertellen we je graag wat je kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van die nachtelijke opvliegers.

Wil jij nooit meer last hebben van transpiratie of nachtzweten?

blog-image

Geen isolatie maar hydratatie

Als je onder beddengoed slaapt dat gemaakt is van synthetisch materiaal, kan de temperatuur tussen de lakens al gauw hoog oplopen. Zelfs wanneer het geen broeierige nacht is. Hoe dat kan? Heel simpel. De voornaamste eigenschap van synthetisch materiaal is isoleren. Ofwel: het vasthouden van warmte. Dus juist die isolatie veroorzaakt het broeikaseffect tussen de lakens. De oplossing is het tegenovergestelde: geen isolatie maar hydratatie!

Doordat de huid vocht doorlaatbaar is, oftewel hydrateert, raakt je lichaam niet oververhit. Hoe beter jouw dekbed en bedlinnen hydrateren, hoe minder snel jij middenin de nacht badend in het zweet wakker wordt.

De nr. 1 in hydratatie

  • De absolute koning op het gebied van hydraterende stoffen is… TENCEL! Deze vezel is uniek in z’n soort en is de allerbeste stof voor op je bed. Waarom? Omdat TENCEL al net zo geniaal is in het reguleren van de temperatuur als je eigen lichaam.

  • Dankzij de warmte regulerende skills van TENCEL én het vermogen om snel te hydrateren, raken deze lakens amper doorweekt en zijn in een mum van tijd weer kurkdroog. Dit vermindert de mate van nachtzweten, waardoor je beter slaapt. Ter vergelijking: TENCEL neemt maar liefst 50% méér vocht op dan katoen.

  • Wat TENCEL verder zo ongeëvenaard maakt, is z’n uitzonderlijk gladde vezel. En door de zachte satijnweving wordt de stof helemaal onvoorstelbaar zacht, soepel en licht.

  • TENCEL wordt gemaakt van de houtpulp van eucalyptusbomen uit bossen met het FSC-keurmerk. Zo blijven de bossen gegarandeerd gezond en goed onderhouden. Maar ook het complete productieproces, van pulp tot pionier, is volledig duurzaam, ecologisch verantwoord en 100% biologisch afbreekbaar. TENCEL draagt niet voor niets het Europees Ecolabel.

  • En nog een unique selling point: bacteriën kunnen zich heel moeilijk nestelen in de vezels van TENCEL. Die gaan namelijk juist goed op klam beddengoed van bijvoorbeeld katoen of polyester. Dit heeft als gevolg dat TENCELantibacterieel is en je beddengoed langer frisgewassen blijft ruiken.
Antibacterieel beddengoed

No sweat

Samengevat heb je dus het minste last van nachtelijk zweten als je slaapt tussen TENCEL of Bamboe beddengoed. Maar je kunt nog een stap verder gaan. Want waarvan is jouw dekbed gemaakt? Dit kun je checken in het label. De meeste dekbedden die al aardig wat jaren meegaan, zijn gemaakt van synthetische materialen.

Gelukkig is TENCEL de new rising star en worden de voordelen van natuurproducten en Tencel steeds bekender en populairder. En dat is niet voor niets, want met een synthetisch dekbed lig je letterlijk onder een spons die de warmte vasthoudt en het nachtzweten extra stimuleert.

In Nederland zijn alléén bij Coco & Cici verschillende luxe dekbedden van écht 100% Tencel verkrijgbaar. Deze zijn de perfecte match met je Tencel bedlinnen, doordat ze al net zo hypoallergeen, vochtregulerend en 100% diervriendelijk zijn. Je begrijpt dat je met deze combinatie een extreem nieuwe slaapsensatie ervaart! Bovendien is een TENCEL deken iets zwaarder dan dons (maar lichter dan wol!), wat het effect heeft van een verzwaringsdeken waardoor je nog diepe slaapt. #heaven

Note to self:

  • hoe staat het eigenlijk met je nachtkleding? Een nachthemd van katoen, polyester of kant kan heel leuk en comfortabel zijn als je je bed in stapt, maar trek het liever uit als je gaat slapen. Want zonder nachtkleding hydrateert je lichaam toch het beste. En al helemaal zonder een eh, zweetstof.
  • En wat te denken van je matras? Oh boy! Ja, ook dát heeft effect op de mate waarin je ’s nachts transpireert. Is je matras gemaakt van schuimrubber (polyester), latex of katoenvezels? Dan is ooit een nieuw matras van natuurlijke, hydraterende materialen wellicht een slimme investering voor je slaap.
  • En tot slot het frame van je bed. Whut?! Nee grapje, waar je bed van is gemaakt, heeft géén invloed op je nachtrust. Hooguit op de look & feel van de slaapkamer.

Zonder gekheid: wil je een serieuze upgrade van je slaap zonder (of met minder) overbodig transpireren? Ga dan allereerst voor Tencel beddengoed. De stap daarna is een Tencel dekbed en eventueel kun je tenslotte voor een hydraterend matras gaan.

*Disclaimer: nog even over nachtzweten gesproken, het kan natuurlijk geen kwaad om de huisarts hierover te raadplegen.

Wist je dat…?

  • Nachtzweten ook getriggerd kan worden door stress, alcohol, nicotine en drugs?
  • Ongeveer 8 tot 22% van de mensen die antidepressiva slikken, last heeft van nachtzweten?
  • Grofweg 95% van alle matrassen geproduceerd worden met chemicaliën en giftige lijmstoffen.
  • Zo’n 98% van de mensen die onder een Tencel dekbed liggen, beter slapen?

Happy Sleeper review

Dianne (52): Al een jaar of tien had ik last van nachtzweten. Dan werd ik zo’n twee à drie keer per week badend in het zweet wakker en was ik genoodzaakt om mijn dekbed om te draaien en aan de andere kant van mijn bed verder te slapen. Alles was dan door en door nat, waardoor ik het koud kreeg. Maar sinds ik onder een Tencel dekbed en beddengoed van Coco & Cici slaap, is mijn nachtzweten zo goed als verdwenen!

Onlangs was ik twee weken in een huisje op vakantie en besloot mijn oude donzen dekbed en oude bedlinnen mee te nemen. Toen ik die eerste avond in bed stapte, voelde ik meteen het verschil: het ademt zoveel minder. Ik werd iedere nacht weer in een doorweekt bed wakker. Wat was ik blij dat ik na die twee weken thuis weer onder mijn Coco & Cici dekbedje kon kruipen. Ik wil nooit meer anders.”

Shop tencel beddengoed