Slaapkamer inspiratie

Slaapkamer inspiratie

Zo maak je van jouw slaapkamer een ware slaap-oase

Het is waarschijnlijk geen nieuws dat je beter slaapt in een kamer die donker en stil is en goed geventileerd. Maar er zijn nog meer factoren die van jouw slaapkamer een ware slaap-oase en zelfs een healing space kunnen maken. Check this out!

1. Luidruchtige buren? White noise is je redding

Snurkt jouw bedpartner als een malle? Of heb je luidruchtige buren? Je kunt geluid met geluid neutraliseren. White noise (witte ruis) zijn achtergrondgeluiden die op een gematigd volume een rustgevend effect kunnen geven. Uit onderzoek blijkt dat je door het luisteren naar witte ruis 80% (!) sneller in slaap valt. Tenminste, als je normaal gesproken last hebt van omgevingsgeluiden. Op Spotify vind je volop playlists.

Tip: gebruik een bluetooth-speaker en zet je telefoon op vliegtuigmodus.

Vind je dit te veel gedoe? Probeer dan eens oordoppen. Siliconen oordoppen kun je in je oren op maat kneden zodat ze goed afgesloten worden. Het dempt tot zo’n 22dB. Dit betekent dat het geluid wat je bedpartner of buren maken naar de achtergrond verdwijnt dat je er makkelijker doorheen slaapt. Die doppen zijn misschien even wennen, maar daarna slaap je als een roos.

2. Ontspullen in de slaapkamer

Ontspullen ruimt niet alleen lekker op, maar geeft ook rust in je hoofd en in de sfeer de kamer. Daarom is het een goed idee om jezelf eens af te vragen of er overbodige spullen in je slaapkamer liggen, dus die niets met slaapkamer-activiteiten te maken hebben.

Ontspullen geeft minder prikkels en triggers voor associatief-denken. Je ziet bijvoorbeeld vuile was in de hoek van de kamer liggen en denkt: ‘oh ja, ik moet niet vergeten om wasmiddel te kopen, die is nog tot morgen in de supermarkt in de aanbieding.’ Dit soort actiegedachten zetten je brein ‘aan’. Wanneer je brein minder getriggerd wordt in het associatief-denken, komen je hersenen makkelijker uit de actieve stand naar een lagere versnelling (tragere hersengolven) en kom je makkelijker in de chill modus.

3. Hou je slaapkamer stofvrij

Bijkomend voordeel van het ontspullen in de slaapkamer: hoe minder rommel, hoe minder stof en hoe beter je slaapt. Dat zit zo: stof is een verzameling van heel veel piepkleine deeltjes huidschilfers, haar, schimmels, bacteriën, huisstofmijt, insecten (en de uitwerpselen daarvan!). Stof kan je ogen en de slijmvliezen irriteren en allergische reacties veroorzaken, zoals benauwdheid en huidirritaties. Niet handig als je lekker wilt slapen natuurlijk. Dus hopla, elke week even met de natte lap erdoor om te ont-stoffen.

4. Vergroot de veiligheids-factor

Misschien een vraag waar je niet gauw bij stilstaat, maar die wel belangrijk is: Hoe veilig en vrij voel jij je in jouw slaapkamer? Bijvoorbeeld op een schaal van 1 tot 10?

Wanneer je je hier niet voldoende op je gemak voelt, krijgt je brein ook níet het signaal van veiligheid door. Een keer raden wat dat met je ontspanning en slaap doet…

Tips voor meer geborgenheid

  • Doe voor bedtijd een controle rondje door het huis: is het gas uit? Zijn alle ramen en deuren dicht?
  • Zet een foto van je dierbaren, een speciaal kledingstuk of knuffeldier in het zicht vanuit je bed.
  • Gebruik zachte, rustgevende kleuren in de slaapkamer. Het materiaal en de kleur(en) van je beddengoed beïnvloeden jouw slaapbeleving. Het is bewezen dat zachte stoffen een zachte, rustgevende uitwerking op je gemoed hebben. Ook natuurlijke materialen bevorderen de rustgevende yin-energie in de omgeving. Hint: TENCEL™ Lyocell beddengoed!
Planten in slaapkamer

5. Ga voor plant-power

Groene planten in huis zijn om meerdere redenen een goed idee. Zo geven ze (overdag) niet alleen zuurstof af en brengen ze rust. Ze verhogen ook de vochtigheidsgraad in de ruimte. Voordeel: je hebt minder kans (of last van) luchtweginfecties en -irritaties. En dat is een pré, want verwarmingssystemen drogen de lucht uit.

Maar planten verbruiken ’s nachts toch alleen zuurstof? Dat klopt. Omdat er geen zonlicht is, kunnen ze geen zuurstof aanmaken. Maar de hoeveelheid die planten verbruiken is verwaarloosbaar. Dus… go green!

De beste slaapkamerplanten op een rij

  • Met stip op 1 staat de aloë vera plant. Dit is de meest luchtzuiverende plant die er is. Zet de plant op een zonnige plek in de slaapkamer. En ook handig: ze hoeven maar 1x in de 2 weken water.
  • Witte jasmijn. De geur van deze plant zou een kalmerend effect hebben. Challenge accepted!
  • Sanseveria (vrouwentong). Deze topper maakt ’s nachts méér zuurstof aan dan overdag. Perfect dus om de luchtkwaliteit in de slaapkamer op te krikken, wat je slaap weer ten goede komt. Zet hem liever niet in de volle zon en wees zuinig met water.
  • Tot slot de lavendelplant. De geur van lavendel wordt al járen geassocieerd met ontspanning. Dus deze plant hoort helemaal in dit rijtje thuis. Ze houden van direct zonlicht en je hoeft ze maar 1x per week bij te wateren.

Goed om te weten: Ga beter niet voor andere planten die een sterke geur afgeven, zoals de lelie, want die kunnen dan weer irritaties veroorzaken.

Bron: Vereniging van huisartsen

6. Mandarijn en lavendelolie (hét geheim van Klaas Vaak)

Voortbordurend op tip 5 (plant-power), gaan we nog door op het thema geur en het effect ervan. Van al je zintuigen is de reukzin het beste in staat om oude herinneringen en gevoelens bij je op te roepen. Meer nog dan het zien van een foto, kan de parfum van je eerste crush je naar die tijd terughalen. Geur heeft dus een sterke invloed op ons gemoed.

Met bepaalde natuurlijke essentiële olie (zeer geconcentreerde plantenextracten) kun je beter ontspannen en in slaap komen. Neem bijvoorbeeld de pure olie van lavendel (ontspant de spieren) of mandarijn (ontspant de geest). Je kunt de olie voor het slapengaan (verdund) op je borst en in de nek smeren of via een spray boven je bed verspreiden. Snuif de geur in je op en laat je heerlijk meevoeren naar dromenland.

7. Kies voor pastelkleuren

Het materiaal van je beddengoed is niet alleen bepalend voor de sfeer in je slaapkamer. Ook de kleuren die het meest in de kamer voorkomen hebben een sterke invloed op je slaapbeleving. Ga voor zachte en koele kleuren, zoals oudroze, okergeel, zachtgroen, wit, zilver(grijs), lila, zachtblauw. Liever geen warme kleuren, zoals donkergroen, bruin, grijs en rood, feloranje. Maar bovenal: kies voor effen kleuren in plaats van drukke prints, want ook dit stimuleert de actieve yang-energie.

8. Geen staal

Vermijd stalen voorwerpen in de directe omgeving van je bed, zoals in het frame van je bed of matras. Dit creëert een magnetisch energieveld, wat spierspanning verhoogt en wat de kans op woelige nachten vergroot. Hangt er een magnetisch veld in jouw slaapkamer? Dit kun je meten met een kompas. Trek het kompas over je matras en laat hem erop of vlak erboven liggen. Trekt de wijzer weg? Dan heb je te maken met een magnetisch veld.

9. Zo min mogelijk elektronica

Elektronische apparaten doen niet alleen iets met de sfeer in je slaapkamer, maar verhogen ook de elektrische lading in de ruimte. En het verhoogt spierspanning en je hersenactiviteit (golven), waardoor je minder goed in de diepe, herstellende slaap komt. Is jouw smartphone je wekker? Zet hem dan op vliegtuigmodus. En wat ook kan helpen: trek ’s nachts alle stekkers uit het stopcontact.

10. Gebruik het waar het voor bedoeld is

Gebruik je slaapkamer zoveel mogelijk alleen waar het voor bedoeld is: om tot rust te komen, je goed en veilig te voelen, om de liefde te bedrijven. Dit klinkt voor de hand liggend, maar het betekent dus ook dat je de slaapkamer beter niet kunt gebruiken om je favoriete serie te bingewatchen, uitgebreid met een vriendin bij te kletsen of al je mails en (groeps)appjes bij te werken.

Waarom niet? Zodra je rond bedtijd de slaapkamer in loopt, koppelt je brein de locatie direct met ontspanning en slapen. Deze associatie wordt minder krachtig wanneer je er overdag bijvoorbeeld regelmatig een workout doet. Laat jouw slaapkamer de plek in huis zijn waar je de dag achter je laat, ontspant en voor me-time. Zo wordt je slaapkamer jouw healing space.

Duurzaam beddengoed