Slaapkamer kleur

Slaapkamer kleur

Wit beddengoed is verreweg het populairst, en niet voor niets (leggen we verderop uit). Maar wist je dat kleuren je humeur, gedrag en slaap beïnvloeden? Dit is geen spiriwiri, het is pure wetenschap. Hoe dat zit en welke invloed een bepaalde kleur op je heeft? Dat lees je hier.

De impact van kleur

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar kleuren hebben een grote invloed op je humeur, emoties, gedachten en gedrag. Je brein legt associaties bij kleuren die vervolgens een bepaald gevoel bij je oproepen. Zo zet rood onbewust eerder aan tot actie dan de kleur blauw of wit. En oranje triggert bijvoorbeeld meer (zelf)vertrouwen en blauw geeft rust.

Zo’n 2.000 jaar voor Christus werd er al geëxperimenteerd met de effecten van kleuren op ons menselijke gedrag en gemoed. En sindsdien heeft de wetenschap niet stilgezeten en zijn er tal van onderzoeken naar gedaan.

Daarom is het gebruik van bepaalde kleuren een slimme en veelgebruikte marketingtool. Een snoepverpakking met felle kleuren valt bijvoorbeeld veel meer op dan een snoepzakje met rustige pasteltinten. Zonder dat je het doorhebt, krijg je meer trek in snoep met felle kleuren, omdat het eerder aanzet tot actie en je brein onbewust associaties legt met: ‘Ik wil dit hebben… NU!’

Voor andere doeleinden zijn pasteltinten juist weer meer geschikt. Neem bijvoorbeeld je slaapkamer. Hoe gek het ook klinkt, maar rustgevende, zachte kleuren kunnen er echt voor zorgen dat je beter slaapt. En felle knalkleuren hebben het tegenovergestelde effect.

Hoewel rood ook de kleur van passie en hartstocht is, wat natuurlijk niet misstaat in de slaapkamer, is het dé kleur die activeert. En dus is knalrood in de slaapkamer als een soort rode vlag voor je slaap. Rood is een uitgaande, naar buiten gerichte energie (yang energie). En om in slaap te vallen, heb je juist meer naar binnen gerichte energie nodig (yin energie). Yin energie is vrouwelijke, serene en zachte energie die je helpt om de hectiek van de dag los te laten en te verstillen in jezelf. #slapen

Dat is precies de reden waarom er bij Coco & Cici alléén beddengoed in pasteltinten, natuurtinten en wit verkrijgbaar zijn. En deze zijn niet voor niets effen van kleur, omdat drukke prints ook vaak een onrustig effect hebben. Over alles is nagedacht voor de allerbeste slaapbeleving. En dat kun jij zelf ook doen.

Note to self: wat zijn bij jou in de slaapkamer de 2 of 3 hoofdkleuren? En hoeveel spullen staan erin die niets met je slaap te maken hebben? Denk bijvoorbeeld aan een televisie, kinderspeelgoed, kleding of stapels boeken? Hoe minder spullen er in je slaapkamer liggen hoe minder prikkels je krijgt, en dat komt je slaap alleen maar ten goede.

Wit dekbedovertrek wit beddengoed Coco & Cici

Witte lakens zijn gewild

Niet alleen bij Coco & Cici is wit beddengoed het bestverkochte product. Ook uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat witte lakens verreweg het populairst zijn. De kleur wit (we beschouwen wit voor het gemak even als een kleur) straalt rust en sereniteit uit. Je ziet er minder snel vlekken op dan bij donkere kleuren. En ook leuk: met wit als basis kun je met een paar accessoires je slaapkamer al een heel andere look geven.

Maar vooral voor je slaap heeft wit beddengoed een voordeel. De kleur wit staat voor emotionele harmonie, innerlijke rust en een heldere visie. Het straalt die o zo belangrijke, rustgevende yin energie uit. Daardoor kun je beter ontspannen en de dag (vooral yang energie) achter je laten dan wanneer je ’s avonds onder een dekbedovertrek met drukke prints en kleuren kruipt.

Extreem zacht beddengoed

Wil jij toch iets meer pit dan alleen witte lakens en een witte slaapkamer? Dat kan! Voor een flinke portie yin power kunnen pasteltinten je slaap ook gunstig beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan oud roze (ook razend populair), lichtblauw of lichtgroen. Maar ook aardse kleuren doen het goed in de slaapkamer, zoals taupe (lichtbruin) en olijfgroen.

Een andere belangrijke yin-factor voor je slaap is het materiaal van je beddengoed (dekbed en overtrek). Lig je bijvoorbeeld onder een synthetisch dekbed met daaroverheen een katoenen laken? Met andere materialen kun je je slaap echt gigantisch verbeteren. Met zachte stoffen (die ook nog ademend en vochtregulerend zijn), creëer je een optimale slaapbeleving en de allerbeste nachtrust.

Zacht beddengoed tencel bamboe

Daarom heeft Coco & Cici voor haar beddengoed en dekbedden gekozen voor de stoffen Tencel en Bamboe. Tencel is bewezen de meest zachte stof die er bestaat en Bamboe is by far second best. Bovendien is Tencel sterk vocht absorberend: maar liefst 50% beter dan katoen! En daarbij ook nog eens heerlijk temperatuur regulerend. Zowel Tencel als Bamboe zijn antibacterieel én hypoallergeen. Tencel bevat zelfs 60% minder huisstofmijt dan katoen en – hou je vast – bij synthetische stoffen is de bacteriegroei 2.000x sneller dan bij Tencel en Bamboe. #holy

Kleur bekennen

Rustige kleuren hebben niet alleen optisch een rustige uitstraling. Ook energetisch hebben ze (onbewust) een kalmerend effect op hoe je je voelt. Wit is bij uitstek geschikt voor de slaapkamer, omdat het rust en kalmte uitstraalt. Maar er zijn nog meer kleuren die je helpen om beter te slapen. We nemen even een duik in de kleurpsychologie en wat ze doen voor je slaap.

Slaapkamer-proof

Roze
Roze is de kleur van zachtheid, vriendelijkheid, compassie, vernieuwing en liefde. Het is een mildere energie dan rood en daardoor wél geschikt voor de slaapkamer. Kies je voor oudroze of pastel-roze beddengoed? Dan zit je helemaal goed.

Zwart
Zwart staat voor kracht, autoriteit, einde, wedergeboorte, bescherming, stabiliteit. Met zwart op de muur wordt de slaapkamer een stuk donkerder. Daarbij straalt het ook rust uit, wat deze kleur dus slaapkamer-proof maakt.

Groen
Groen is de kleur van liefde, vernieuwing, welvaart, emoties, natuur en geluk. Wil je meer je hart volgen of een nieuwe liefde ontmoeten? Draag dan groene kleding. En voor je slaapkamer? Lichtgroen en olijfgroen zijn rustgevend en verzachtend voor emoties. Maar let op: felgroen is dan weer minder geschikt voor de slaapkamer.

Blauw
Blauw wordt gezien als een helende kleur en staat voor wijsheid, hoop, reiniging, kracht en innerlijke rust. Vooral lichtblauw en ijsblauw zijn heel geschikt als beddengoed of als kleur op de muur in je slaapkamer.

Zilver
Zilver staat symbool voor de maan en voor (dag)dromen, visie, visioenen, voldoening en dankbaarheid. Deze, bijna dromerige, kleur is dus heel geschikt om je slaapkamer mee te pimpen.

Bruin
Aardetinten roepen een gevoel van bescherming en veiligheid op. Het staat voor aarding, de natuur en zekerheid. Je raadt het al: geknipt voor de slaapkamer!

Liever niet in de slaapkamer

Rood
Rood is de kleur van kracht, impulsiviteit, energie, actie, passie, hartstocht, moed en vastberadenheid. Het stimuleert misschien meer passie tussen de lakens, maar dat zijn nou meestal niet de nachten waarna je uitgerust wakker wordt.

Fel geel
Geel staat voor communicatie, optimisme en mentale energie. Het kan ook jaloezie, doemdenken of inspiratie bij je oproepen. Zit je veel in je hoofd of heb je een stressvolle periode? Dan is geel even niet jouw kleur, en al helemaal niet voor in de slaapkamer. Maar slaap jij meestal als je hoofd je kussen raakt? Dan is bijvoorbeeld de warme variant okergeel een prima keuze voor jou.

Oranje
Oranje wordt gekoppeld aan overvloed, vruchtbaarheid, zelfvertrouwen, vitaliteit, enthousiasme en vreugde. Leuk voor in de keuken of zitkamer, maar niet voor je slaapkamer.

Goud
Goud is de kleur van succes, erkenning, voorspoed, overvloed, gezondheid en ambitie. Draag goud om je dromen te manifesteren, maar niet om sneller in Dromenland te komen.

Koop zacht bamboe en tencel beddengoed