Slaapproblemen?

Slaapproblemen

5 Dingen waarvan je niet wist dat het je slaap beïnvloedt

We kennen allemaal gewoontes die killing zijn voor je nachtrust. Denk aan alcohol, cafeïne, mot met je partner of in bed nog even door social media scrollen. Maar er zijn ook dingen die minder bekend zijn die je slaap kunnen verstoren. Check this out!

  1. Te zwaar tafelen (ook al heb je geen alcohol gedronken!)

Met een volle buik je bed in stappen, is geen goed idee als je lekker wilt tukken. Hetzelfde geldt voor pittig gekruid eten, suikerrijke late-night-snacks of laat op de avond dineren. Waar het op neerkomt, is dat je spijsvertering nog volop in actie is om alles te verteren op het moment dat je wilt gaan slapen. Terwijl het verteren van voedsel het beste gaat wanneer je rechtop zit of staat. Bovendien kan vetrijke voeding maagzuur of een onprettig, opgeblazen gevoel geven, waardoor je minder goed slaapt.

Beter alternatief - Het beste is om drie uur voor bedtijd geen vette frituurhappen meer te eten of iets anders dat zwaar op de maag ligt. Heb je toch een snack-attack? Ga dan liever voor een handje ongezouten amandelen of een banaan. Hierin zit tryptofaan. Dit aminozuur is essentieel voor de aanmaak van de slaaphormonen serotonine en melatonine. En omdat je lichaam zelf geen tryptofaan aanmaakt, heb je het uit je voeding nodig. Tryptofaan zit ook in pinda’s, brood, sesamzaad, amandelen en pompoenpitten.

Tencel en Bamboe beddengoed lekker slapen

Wat veel mensen niet weten…

Naar bed gaan met een lege maag, beïnvloedt je nachtrust en doet bovendien niets voor de slanke lijn. Het hongergevoel houdt je brein actief, waardoor je moeilijker in slaap komt. En (gezonde) voeding heb je nodig, zodat je lichaam in de nacht z’n herstelwerkzaamheden kan uitvoeren en jij ’s ochtends uitgerust wakker wordt. Bovendien is de kans groter dat je ’s ochtends (of middenin de nacht) met een hongerklop de hele koelkast leegplundert. Ook niet handig voor de lijn. Ga dus voor een verantwoorde slaap-snack!

Nog een handig weetje - Als je na 8 uur ’s avonds iets eet, daar word je niet dikker van dan wanneer je het om 6 uur ’s avonds zou eten. Het gaat om de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt en niet om het tijdstip dat je het eet.

  1. Een spiegel in de slaapkamer

Een grote spiegel in de slaapkamer is in de wereld van Feng Shui not done. Waarom? Een grote spiegel in de slaapkamer vergroot de ruimte. En een grotere ruimte bevat meer energie. Meer yang-energie om precies te zijn. Terwijl je in je slaapkamer vooral rustgevende yin-energie nodig hebt om goed te slapen.

Dit activerende effect van grote spiegels wordt versterkt als de spiegel recht tegenover het bed staat, zoals vaak in hotelkamers het geval is. Het kan zijn dat je dan minder goed slaapt, omdat de activerende, onrustige energie van de spiegel op je bed uitstraalt. Naast het vergrotende effect van spiegels, hebben glas en metaal (waar spiegels van worden gemaakt) ook invloed. Metaal en glas zijn namelijk twee energie-opwekkers. Dus ’s nachts een doek over de spiegel hangen, heeft maar voor een deel effect.

Beter alternatief - Natuurlijk is het niet meteen reden tot paniek. Maar ben je een slechte slaper? Dan is het wel iets om over na te denken. Probeer bijvoorbeeld eens of je verschil merkt wanneer je 2 weken zonder de spiegel slaapt. Of misschien merk je al verschil als je de spiegel goed afdekt?

Wit beddengoed

Goed om te weten

Een spiegel aan de binnenkant van je kledingkast, is Feng Shui helemaal verantwoord.

  1. In het weekend lekker lang uitslapen

Ben je doordeweeks een early bird en gebruik je de weekenden om lekker lang uit te slapen? Hoe lekker dit misschien ook lijkt, voor je bioritme is het funest. Onregelmatige slaaptijden halen namelijk je slaap-waakritme overhoop. Het gaat hier niet om een uurtje langer blijven liggen. Maar sta je doordeweeks om 7 uur naast je bed en kom je er op zaterdag pas om twaalf uur uit? Dan raakt je bioritme waarschijnlijk van de leg, waardoor je geheid minder goed slaapt.

Beter alternatief - Regelmaat is het toverwoord voor je bioritme. Neem jij je vaak voor om bijtijds naar bed te gaan, maar komt het er niet van? Zet dan een wekker 20 minuten eerder dan je naar bed wilt, als reminder om je klaar te maken om naar bed te gaan.

TIP - Kies voor je avond-wekker een andere sound dan voor de ochtend, omdat je dit geluid onbewust associeert met wakker worden. Ga bijvoorbeeld voor rustgevende natuurgeluiden.

  1. Onnatuurlijke slaapattributen (dekbed, bedlinnen, matras, hoofdkussen)

Synthetische stoffen houden warmte vast. Dus lig je onder polyester, katoen of polyamide beddengoed? Dan zou je wel eens een onrustige slaper kunnen zijn. Dat zit zo. ’s Nachts verlies je ongeveer een liter vocht tijdens je slaap. Dit is een natuurlijk proces van je lichaam om je warmte op peil te houden. Maar deze warmte die je uitzweet, kan vervolgens nergens heen. Het effect? Woelige nachten, ondiep slapen of lang wakker liggen. Natuurlijke stoffen en materialen ademen wél, waardoor je veel sneller, beter en dieper slaapt.

Beter alternatief - Hier kunnen we kort over zijn: TENCEL™ Lyocell is by far de beste keuze voor op je bed. De stof werkt in feite net zoals je huid: het ademt en reguleert je warmte. Daarom werkt en voelt 100% TENCEL™ Lyocell beddengoed als een tweede huid, dankzij de uniek gladde vezel. Bovendien is TENCEL™ Lyocell 100% plantaardig, duurzaam en biologisch afbreekbaar, hypoallergeen en 99% footprint-neutraal. Dat is nog eens een fair-sleep.

  1. Een verkeerde slaap-mindset

Je brein kan zich behoorlijk vastbijten in negatieve gedachten. Maar wist je dat negatieve gedachten en (onbewuste) overtuigingen over slaap, je letterlijk wakker houden? Als je de overtuiging hebt dat je nou eenmaal geen goede slaper bent, wil je brein aan deze verwachting voldoen en is de kans groot dat je gelijk krijgt en je vaak wakker ligt of moeilijk in slaap komt.

Weet je de code van jouw negatieve gedachten over slaap te kraken? Dan zal je sneller de slaap kunnen vatten. En daar knapt je totale levenskwaliteit ervan op. Word je daarom bewust hoe jij over slapen denkt. Jouw slaapblauwdruk is vroeger als (jong) kind ontstaan. Als je een moeder had die altijd moe was en een vader die standaard een gat in de dag sliep, is de kans groot dat jij hiervan iets hebt overgenomen.

Beter alternatief - Word je bewust van jouw kijk op slapen en kijk of je eventueel een positievere draai kunt geven aan jouw slaap-overtuigingen. Ga bij jezelf eens na:

  • Wat is je als kind (door je ouders of opvoeders) verteld over slapen?
  • Wat heb je gezien toen je jong was? (Was naar bed gaan altijd een drama of een feestje?)
  • Wat heb je meegemaakt toen je jong was rondom het slapengaan? (In hoeverre voelde je je veilig?)

* Reminder *

Bekende slaapremmers

Van onderstaand rijtje ben je je vast wel bewust dat je mind ervan ‘aan’ blijft staan en dus minder goed slaapt. Maar een reminder kan geen kwaad:

  • In bed nog snel even een werkmail of appje beantwoorden
  • Alvast een to do-lijstje voor de volgende dag maken
  • Een vervelende situatie in je gedachten oprakelen
  • Een enge film kijken
  • Met ruzie in bed stappen
  • Het blauwe licht van je telefoon, laptop of de tv
  • Overdag powernappen of hele dagen binnen zitten

Wil jij juist een positieve invloed op je slaap? Het kiezen van het juiste beddengoed geeft een enorme slaap booster!

Beter slapen