Beter slapen tijdens de hitte

Beter slapen tijdens de hitte

Heb je moeite om in slaap te vallen door de hitte? Lig je ’s nachts wakker door al dat gezweet? Dan wil je vast weten wat je kunt doen om beter te slapen in de hitte. Bekijk onze tips voor betere nachtrust op de warmste zomeravonden.

O, wat houden we toch van de zomer. Lekker naar het strand, varen op de grachten, met vrienden barbecueën in de tuin en eindeloos borrelen op het terras. Maar soms, zoals deze week, is de zomer wel heel erg warm. Zo warm dat je juist alleen nog maar binnen wil blijven met de gordijnen dicht en je voeten in een emmer ijswater, omdat je al door je deo-barrière bent geschoten wanneer je de voordeur opentrekt.

Slaaptips voor tijdens een hitte golf

Wanneer het kwik overdag boven de dertig graden Celsius uitstijgt, is vooral slapen een uitdaging. Zelfs notoire slaapkoppen, die normaal al in dromenland zijn nog voordat hun oor het kussen heeft geraakt, liggen tijdens een hittegolf ineens eindeloos naar het plafond te staren. Alles plakt, de slaapkamer is benauwd en de warmte het vrijwel onmogelijk om de slaap te vatten.

Voor iedereen die de afgelopen nachten ook wakker lag door de warmte hebben we een aantal handige verkoelende tips samengesteld, waarmee jij hopelijk eindelijk weer je welverdiende acht uur slaap zult pakken. Dit zijn ze:

1. Slaap onder TENCEL™ Lyocell

Het enige beddengoed dat een verkoelende werking heeft, is beddengoed gemaakt van TENCEL™ Lyocell. Deze natuurlijke, duurzame stof is gemaakt van eucalyptusbomen en werkt tijdens hittegolven als een ware slaapbooster. Het TENCEL™ Lyocell beddengoed van Coco & Cici is ademend, superzacht, nooit plakkerig en werkt temperatuur regulerend. Kortom: perfect beddengoed voor hoge temperaturen.

2. Slaap naakt

Wil je optimaal profiteren van de verkoelende werking van je TENCEL™ Lyocell bedlinnen, slaap dan naakt. Als je naakt slaapt, kan je lichaam zijn hitte beter kwijt. Afkoelen is nodig om in slaap te vallen, want als je lichaamstemperatuur daalt maakt je lijf melatonine aan, een stofje waardoor je slaperig wordt. Niet onbelangrijk: de stof TENCEL™ Lyocell voelt sensationeel zacht op je huid. En, zeker als TENCEL™ Lyocell direct in contact komt met je huid, komen de ultiem temperatuur regulerende eigenschappen tot uiting. Niet alleen verkoelend in de zomer. Zelfs in de winter heb je het nog steeds heerlijk warm als je naakt slaapt.

3. Neem een lauwe douche

Voordat je je bed in duikt kan het verleidelijk zijn om nog even onder een ijskoude douche te springen, maar om in slaap te kunnen vallen is dit niet verstandig. De koude douche brengt je lichaamstemperatuur namelijk omhoog. Je kunt dus beter een lauwe douche nemen. Drink om dezelfde reden ook liever lauw water dan water uit de ijskast.

4. Slaap op je zij

Door op je zij te slapen, is het lichaamsoppervlak dat je matras raakt kleiner dan wanneer je op je rug of buik ligt. Er is dus meer airflow rondom je lijf. Wist je trouwens dat het beter voor je organen is om op je linker zij te slapen dan op je rechter? En ook als je soms last hebt van maagzuur is je linkerzij de betere kant, omdat je maag zich dan lager bevindt dan je slokdarm.

5. Zet alle ramen open

’s Nachts koelt het buiten meestal wel een graad of tien af. Maak daar gebruik van door zo veel mogelijk ramen open te zetten. Zo lucht je huis lekker door én kun jij beter slapen. Last van de geluiden van buiten? Slaap dan met oordopjes in.

6. Verplaats je matras

Mocht het echt ondraaglijk warm zijn in je slaapkamer, bijvoorbeeld omdat deze op het zuiden ligt, niet goed is geïsoleerd of zich onder een plat dak bevindt, verplaats je matras dan tijdelijk naar een koelere kamer. Kamperen in je keuken of zitkamer; de staycation krijgt weer een nieuwe dimensie.

7. Zet een fles bevroren water voor je ventilator

Heb je geen airco in je huis, dan kun je zelf een airconditioning McGyveren. Je hebt hiervoor een ventilator nodig en een grote fles met bevroren water. Haal de fles voordat je gaat slapen uit de vriezer en plaats hem op een bankje of tafeltje voor je ventilator, die je op je bed richt. De ventilator zal hierdoor koelere lucht jouw kant op blazen. Leg er wel een handdoek onder om de condens op te vangen.

Tencel beddengoed beter slapen