Waarom is slaap belangrijk

Waarom is slaap belangrijk

Alle voordelen van goed slapen

Goed slapen is veel meer dan vlak voor de wekker wakker worden zonder branderige ogen van vermoeidheid. Goed slapen betekent dat jouw lichaam en geest optimaal kunnen herstellen en opladen. Alle ins & outs hierover lees je in deze blog.

Your mind

1. Positiever gestemd

Is jouw glas meestal halfvol of eerder halfleeg? Wist je dat dit sterk beïnvloed wordt door hoe goed je slaapt? Als jij van nature een echte positivo bent, is de kans groot dat je beter slaapt dan iemand die depressief van aard is. Maar andersom geldt het ook: je bent automatisch positiever gestemd na een nacht goed slapen.

Goed slapen is jouw natuurlijke pil tegen somberheid, angst en depressie. Zelfs als jouw glas doorgaans halfleeg is, lijkt de wereld toch een stukje leuker na een paar nachten echt goed slapen. Hoe dat komt? Tijdens je slaap worden de gebieden in je hersenen die te maken hebben met je emoties hersteld. Als deze gebieden ’s nachts niet goed kunnen herstellen, ben je overdag labieler en wiebeliger in je emoties. En dan wordt het ook een grotere uitdaging om het glas halfvol te zien.

Nog een voordeel: diep slapen maakt je weerbaarder en zorgt ervoor dat je minder snel op de kast te jagen bent. Je ervaart meer emotionele stabiliteit na een paar nachten goed (en dus diep) slapen – zelfs wanneer de maandelijkse hormoonschommelingen opspelen.

2. Stressbestendig

Stress en piekeren zijn bekende oorzaken die je slaapkwaliteit ongunstig kunnen beïnvloeden. Maar wist je dat goed slapen je stressbestendiger maakt? Anders gezegd: slecht slapen verergert je stresslevel. Je bent gevoeliger, sneller uit balans en minder opgewassen tegen spanning.

3. Meer focus en productiever

Om beter na te denken en nieuwe informatie in je op te kunnen nemen (of om jezelf nieuwe slaaproutines aan te leren) is het belangrijk dat je vooraf én achteraf goed slaapt. Wanneer je slaaptekort hebt, is je brein tot maar liefst 40% minder in staat om nieuwe kennis blijvend te onthouden. De mailbox van je brein zit als het ware vol, waardoor er geen nieuwe informatie kan binnenkomen en kan worden verwerkt. Goed slapen zorgt ervoor dat je hersenen een update krijgen, waarna je geheugen meteen beter functioneert.

Your body

4. Minder snaaitrek

Je herkent het vast wel. Na een korte nacht voel je je de volgende dag brak en heb je zin in een vette hap of andere lekkere (lees: ongezonde) snacks. Deze snack-attack komt niet zomaar uit de lucht vallen. The good thing is: dit ligt niet aan jou. Doordat je lichaam vermoeid is, vraagt het – heel logisch – om extra energie. Hallo cravings!

Hoe groter je slaapachterstand is, hoe groter en onbedwingbaarder je eetlust wordt. Dit heeft onder andere te maken met je slaaphormonen. Al na één gebroken nacht maakt je lichaam een extra portie ghreline aan. Ghreline wordt ook wel het hongerhormoon genoemd en heeft de taak om jouw eetlust op te wekken.

Maar de oplossing is gelukkig vrij simpel, want wanneer jij goed slaapt, krijgt je je snaaitrek ook meteen beter onder controle. En om echt goed te slapen ben je bij Coco & Cici natuurlijk helemaal aan het juiste adres!

5. Goed voor de slanke lijn

Wat ook meespeelt, is dat je lichaam minder slaaphormonen (leptine) aanmaakt wanneer je slecht slaapt én meer vet opslaat. Gevolg? Je kunt wel door blíjven eten, omdat je minder goed doorhebt wanneer je lichaam verzadigd is. En van alles wat je eet, wordt een hoger percentage als vetmassa opgeslagen, met name rond je taille.

Hier is een interessant onderzoek naar gedaan, waarbij 2 groepen vrijwilligers precies hetzelfde dieet voorgeschoteld kregen. De ene groep maakte korte nachten (minder dan 7 uur slaap) en de andere groep sliep elke nacht voldoende (7 tot 9 uur). Wat bleek? De groep nachtbrakers was 55% mínder vetmassa kwijtgeraakt dan de groep die voldoende slaap kregen. Dat komt omdat je lichaam na (langdurig) slaapgebrek meer vet opslaat.

6. Betere weerstand

Goed slapen is als een medicijn voor je complete immuunsysteem. Als je grieperig bent, krijg je vanzelf de neiging om het rustiger aan te doen en om meer te slapen. Dat is namelijk waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft.

Goed slapen lukt beter als je op vaste tijden naar bed gaat en opstaat. Dan staat je biologische klok en alle organische systemen in je lichaam hetzelfde afgesteld en is ook je weerstand beter. Dit kun je vergelijken met een orkest. Elk orgaan is als een instrument en wanneer de dirigent (biologische klok) de boel goed aanstuurt, werkt het orkest op z’n best samen.

7. Minder slaapplooien en rimpeltjes

Goed slapen is je goedkoopste antirimpelcrème, omdat het je een jeugdigere uitstraling en mooiere huid geeft. Maar het zorgt ook voor minder slaaprimpels en verouderingspijntjes. Dit is vooral het effect wanneer je slaapt op een kussensloop van TENCEL™ Lyocell. TENCEL™ Lyocell is een stof die temperatuur-regulerend is, omdat de vezel uitzonderlijk goed ventileert. En bovendien is TENCEL™ Lyocell absoluut géén kreuk-stof, waardoor je de volgende ochtend letterlijk minder slaaprimpels hebt.

8. Meer energie

Inkoppertje maar waar: goed slapen geeft meer energie, omdat je lichaam beter heeft kunnen herstellen gedurende de nacht. En met meer energie is de kans groter dat jij er een actieve en gezonde lifestyle op nahoudt.

9. Hoger libido

Last but not least: je libido neemt toe. Een hoger libido is de fijne optelsom van genoeg energie hebben, positief gestemd zijn en je sexy voelen omdat je er fris en uitgeslapen uitziet na een nacht kwalitatief goed slapen. Dit laten ook de wetenschappelijke cijfers zien: een uur extra slaap per nacht zou gelijk staan aan een libido-boost van maar liefst 14%.

Tencel beddengoed

Disclaimer: beter slapen is niet de oplossing voor een teleurstellend seksleven. Maar wanneer je structureel beter slaapt, bloeit je seksleven er zeer waarschijnlijk wel van op.

Als er iets is wat je na het lezen van deze blog kunt concluderen, dan is het dat goed slapen jouw superpower is!

Wil jij weten wat Coco & Cici voor jouw slaap kan betekenen? Dan vind je deze blog misschien interessant.

Duurzaam beddengoed