Wanneer wissel je van dekbed?

Wanneer wissel je van dekbed?

Het is officieel lente! De bloemen komen op, de vogels zijn weer vrolijk aan het zingen in de ochtend. Bovendien worden de dagen warmer en de nachten zachter. Misschien ben je soms al wat aan het twijfelen, “Zal ik wel...of zal ik toch nog niet gaan slapen onder alleen het herfst/lente dekbed?”

Een eenvoudige, handige, en fancy oplossing voor de twijfelaars is om het zomer gedeelte in een dekbedovertrek te doen en het lente/herfst deel in een ander dekbedovertrek. Handig, omdat je dan heel makkelijk twee dekbedden over je heen kan trekken als je het toch nog wat koud hebt, maar in de nacht ook makkelijk een van de twee van je af kan gooien als je het te warm hebt. Fancy, omdat het er meteen uitziet alsof je in een hotelbed stapt. Je kan kleuren met elkaar combineren en het bovenste randje van de dekens omslaan zodat je een leuk effect krijgt.

Wat is precies het voordeel van een dekbedwissel en waarom is een vier seizoenen dekbed zo ideaal? Wanneer wissel je precies van dekbed? En: wat betekent de warmte klasse eigenlijk? Cathelijne en Marije, founders van Coco & Cici, geven hier uitgebreid antwoord op.

1. Wat is de beste tijd om te wisselen van dekbed?

Cathelijne“Dat moment is heel persoonlijk. Maar voor de dekbedwissel geldt min of meer hetzelfde als voor je zomer- en winterkleding. Wanneer krijg je zin om je zomerjasjes weer uit de kast te trekken? Dat is meestal rond dezelfde tijd dat je ook de verwarming uit doet. Kort daarna is vaak ook het moment waarop je je winterdekbed weer in de kast kunt leggen. Er zijn ook mensen die helemaal geen dekbedwissel doen en het hele jaar onder een zomer- of winterdekbed slapen.”

Iets concreter voor de dekbedwisselaars: veel mensen doen de dekbeddenwissel in het voorjaar in maart/april en in het najaar rond september/oktober.

Marije“Voordat ik TENCEL™ bedlinnen en dekbedden ontdekte, sliep ik altijd onder een synthetisch dekbed, omdat ik allergisch ben voor huisstofmijt. Maar onder zo’n synthetische deken bleef ik het in de winter koud hebben en was het in de zomer zweten geblazen. TENCEL™ is voor mij letterlijk een verádeming. Ik heb daardoor geen last van allergieën. Bovendien heb ik het ‘s winters lekker warm en ‘s zomers heerlijk koel.”

2. Wat is het voordeel van een vierseizoenen dekbed?

Marije“Ons vier seizoenen dekbed bestaat uit een zomerdekbed en een lente/herfstdekbed. Dit is iets anders dan een all year dekbed, omdat deze laatste niet uit twee onderdelen bestaat maar uit één. Met een vier seizoenen (ook wel all seasons genoemd) dekbed kun je het hele jaar door alle kanten op, of we nou een zwoele nazomer krijgen of dat het een strenge winter wordt. Helemaal als je dekbed gemaakt is van TENCEL, omdat dit materiaal zich aanpast aan jouw lichaamstemperatuur.”

Cathelijne“Wij hebben zomer- en lente/herfstdekbedden van TENCEL™ in ons assortiment. Wanneer je deze aan elkaar knoopt, heb je een vierseizoenen dekbed. Er zitten meerdere touwtjes rondom het dekbed en in de hoeken, zodat ze goed op elkaar blijven zitten. Je kan dus makkelijk variëren. Sommige mensen gebruiken in de winter beide delen, sommige alleen het herfst deel. En dat geldt zo voor alle seizoenen. We hebben sinds vorig jaar ook een hoogzomer dekbed die ultradun is, voor de warme slapers en de zwoele nachten”

Marije“Een groot voordeel van TENCEL™ is dat er geen dekbed beter ademt dan een TENCEL™ dekbed. So, bye bye sticky nights.  Bovendien heeft het materiaal de beste temperatuur regulerende eigenschappen. Samen met een TENCEL™ dekbedovertrek pluk je alle vruchten van deze positieve eigenschappen. Dit betekent dat dit dekbed in de zomer een verkoelend effect heeft en je in de winter juist aangenaam warm blijft.”

Cathelijne“Ja en die positieve eigenschappen zitten bij ons niet alleen in de vulling, maar ook in de tijk. De tijk (het buitenste laagje van een dekbed) van onze TENCEL™ dekbedden zijn namelijk ook van 100% TENCEL™.  Níet van katoen, zoals meestal het geval is. Dit is wat onze dekbedden uniek, nóg zachter en nóg beter temperatuur regulerend maakt.

Handig om te weten: In het TENCEL™ beddengoed van Coco & Cici zitten touwtjes in de hoeken, zodat het dekbed ook in het dekbedovertrek perfect op z’n plek blijft zitten. Hoe onstuimig de nacht ook wordt; of het nu gaat vriezen of dooien, met deze slimme dekbeddenhoesconstructie kun je met alle seizoenen mee en heb je altijd de ideale dekbeddenmatch.

3. Wat betekent de warmteklasse van een dekbed?

Er zijn vier verschillende warmteklassen. Klasse 4 is het minst warm en dus het meest geschikt voor de zomer. Klasse 1 is de warmste variant en geschikt voor het koude seizoen. Wanneer je bij een vier seizoenendekbed beide delen op elkaar knoopt, heb je ook warmteklasse 1.

Marije“Welke warmteklasse er per seizoen het beste bij jou past, is heel verschillend. Ik ben bijvoorbeeld echt een koukleum en slaap vaak de hele lente nog onder mijn winterdekbed en begin september heb ik al de herfstdeken eraan geknoopt. Maar ik ken ook mensen die het hele jaar door onder een klasse één deken slapen.”
Cathelijne“Ik heb een vier seizoenen dekbed van TENCEL™. In het voorjaar haal ik het zomerdekbed er direct af en slaap ik alleen nog onder de lente/herfstdeken, wat warmteklasse drie is. Daar kom ik prima de koudere lente -en herfst dagen mee door.”

4. Hoe berg ik mijn dekbed het beste op?

Hoe je jouw dekbed opbergt, bepaalt mede hoe goed de kwaliteit van de vulling bewaard blijft.

Cathelijne“Heb je in het voorjaar jouw extra deken niet meer nodig? Leg deze dan niet boven op de kast (want stofnest), maar berg hem zolang op in een hoes van katoen. Gebruik in ieder geval géén plastic tas. In een plastic hoes kan het dekbed gaan schimmelen. Een katoenenhoes ademt wel en voorkomt daarmee schimmelvorming. En juist omdat het dekbed de nodige lucht krijgt, blijft de kwaliteit langer goed.”
Marije“Wanneer je bij ons een TENCEL™ Lyocell dekbed aanschaft, wordt deze geleverd in een katoenenhoes met rits. Deze is ideaal om je dekbed in op te bergen wanneer je die niet nodig hebt. Vooral bewaren dus, die handige tas!”

Heb jij een vraag? Laat het ons gerust weten. Mail naar info@coco-cici.com.
We helpen je graag verder.

Tencel dekbed kopen