Wanneer wissel je van dekbed?

Wanneer wissel je van dekbed?

Wij krijgen vaak de vraag wat een goed moment is om je winterdekbed om te wisselen naar je lente / herfst of zomerdekbed. En: hoe berg je je dekbed goed op en doet een verzwaringsdeken echt wonderen voor je slaap? In deze Q&A-blog geven Cathelijne en Marije, founders van Coco & Cici, hier uitgebreid antwoord op.

1. Wat is de beste tijd om te switchen van dekbed? 

Cathelijne: “Dat moment is heel persoonlijk. Maar voor de dekbedwissel geldt min of meer hetzelfde als voor je zomer- en winterkleding. Wanneer krijg je zin om je zomerjasjes weer uit de kast te trekken? Dat is meestal rond dezelfde tijd dat je ook de verwarming uit doet. Kort daarna is vaak ook het moment waarop je je winterdekbed weer in de kast kunt leggen. Er zijn ook mensen die helemaal geen dekbedwissel doen en het hele jaar onder een zomer- of winterdekbed slapen.”

  Iets concreter voor de dekbedwisselaars: veel mensen doen de dekbeddenwissel in het voorjaar in maart/april en in het najaar rond september/oktober.

  Marije: “Ons vier seizoenen dekbed bestaat uit een zomerdekbed en een lente/herfstdekbed. Dit is iets anders dan een all year dekbed, omdat die niet uit twee onderdelen bestaat maar uit één. Met een vier seizoenen (ook wel all seasons genoemd) dekbed kun je het hele jaar door alle kanten op, of we nou een zwoele nazomer krijgen of dat het een strenge winter wordt. Helemaal als je dekbed gemaakt is van Tencel, ons paradepaardje.”

  2. Wat zijn de voordelen van een Tencel dekbed?

  De dekbedden van Coco & Cici zijn gemaakt van 100% TENCEL™ en hebben dezelfde fantastische eigenschappen als hun TENCEL™ beddengoed. Dit levert een heel fijn rijtje met exclusieve voordelen op:

  • Er is geen dekbed dat beter ademt dan een TENCEL™ dekbed. 
   Voordeel: No more sticky nights.


  • Een TENCEL™ dekbed is extreem zacht en voelt iets zwaarder dan een dekbed dat gevuld is met synthetisch materiaal, dons of wol. 
   Voordeel: Dit zorgt ervoor dat je dieper slaapt en dat je lichaam gedurende de nacht beter herstelt en weer oplaadt. Dus: als de wekker gaat, ben je uitgeslapen en ready to rock & roll.
  • TENCEL™ dekbedden zijn hypoallergeen. 
   Voordeel: Ze zijn antiallergisch.


  • Een TENCEL™ dekbed heeft veruit de beste temperatuur regulerende eigenschappen. En omdat dit ook geldt voor TENCEL™ bedlinnen, vullen ze elkaar perfect aan. 
   Voordeel: Dit betekent dat een TENCEL™ dekbed in de zomer een verkoelend effect heeft en in de winter blijf je juist aangenaam warm.


  • De tijk (het buitenste laagje van een dekbed) van onze TENCEL™ dekbedden zijn ook van 100% TENCEL™ en níet van katoen, zoals meestal het geval is. Dit is wat onze dekbedden uniek maakt. 
   Voordeel: De dekbedovertrekken voelen nóg zachter en de temperatuur tussen de lakens wordt véél beter gereguleerd.


  • En last but not least: TENCEL™ dekbedden zijn 100% plantaardig en worden duurzaam geproduceerd. Als dat geen voordeel is?!

  Marije: “Voordat ik TENCEL™ bedlinnen en dekbedden ontdekte, sliep ik altijd onder een synthetisch dekbed, omdat ik allergisch ben voor husstofmijt. Maar onder zo’n synthetische deken bleef ik het in de winter koud hebben en was het in de zomer zweten geblazen. TENCEL™ is voor mij letterlijk een verádeming. Ik heb daardoor geen last van allergieën. Bovendien heb ik het ‘s winters lekker warm en ‘s zomers heerlijk koel.”

  Cathelijne: “Wij hebben zomer- en lente/herfstdekbedden van TENCEL™ in ons assortiment. Wanneer je deze aan elkaar knoopt, heb je een vierseizoenen dekbed. Er zitten meerdere touwtjes rondom het dekbed en in de hoeken, zodat ze goed op elkaar blijven zitten.”

   

  Handig om te weten: In het TENCEL™ beddengoed van Coco & Cici zitten touwtjes in de hoeken, zodat het dekbed ook in het dekbedovertrek perfect op z’n plek blijft zitten. Hoe onstuimig de nacht ook wordt. En of het nu gaat vriezen of dooien, met deze slimme dekbeddenhoesconstructie kun je met alle seizoenen mee en heb je altijd de ideale dekbeddenmatch.

  3. Wat betekent de warmteklasse van een dekbed?

  Er zijn vier verschillende warmteklassen. Klasse 4 is het minst warm en dus het meest geschikt voor de zomer. Klasse 1 is de warmste variant en geschikt voor het koude seizoen. Wanneer je bij een vier seizoenendekbed beide delen op elkaar knoopt, heb je ook warmteklasse 1.

  Marije: “Welke warmteklasse er per seizoen het beste bij jou past, is ook weer heel verschillend. Ik ben bijvoorbeeld echt een koukleum en slaap vaak de hele lente nog onder mijn winterdekbed en begin september heb ik al de herfstdeken eraan geknoopt. Maar ik ken ook mensen die het hele jaar door onder een klasse één deken slapen.”

  Cathelijne: “Ik heb een vier seizoenen dekbed van TENCEL™. In het voorjaar haal ik het zomerdekbed er direct af en slaap ik alleen nog onder de lente/herfstdeken, wat warmteklasse drie is. Daar kom ik prima de koudere lente en herfst dagen mee door.” 

  4. Doet een verzwaringsdeken echt wonderen voor je slaap?

  Met een verzwaringsdeken ervaart 63% van de slapers minder stress en 78% wordt er slaperiger van. De subtiele extra druk van de deken heeft een ontspannen effect op je spieren, gewrichten en pezen. Bovendien kan het je een veilig en geborgen gevoel geven, alsof je wordt omarmd door de deken. Dit alles zorgt ervoor dat je lichaam een fijne mix aan hormonen aanmaakt die de kwaliteit van je slaap verbetert. Zo maak je bijvoorbeeld meer oxytocine (knuffelhormoon), serotonine (feelgood-hormoon) en melatonine (slaaphormoon) aan.

  De zwaarte van een deken wordt aangegeven met de term GSM. Ofwel: gram per vierkante centimeter. Het getal geeft aan wat het gewicht van het dekbed is. Dit is van belang voor de kwaliteit van je slaap. Ben jij meer in voor een lichte deken? Of slaap je juist beter onder een zwaarder dekbed?

  Het zomerdekbed van Coco & Cici weegt 250 gram per vierkante centimeter en het lente/herfstdekbed heeft een vulling van 430 GSM. Dit komt neer op zo’n 6 à 6 ½ kilo voor het all seasons dekbed. Ook donzen dekbedden heb je in verschillende gewichtsklassen, variërend van bijvoorbeeld 180 GSM tot 500 GSM.

  Cathelijne: “Ik heb geen ervaring met het slapen onder een verzwaringsdeken, maar ik vind het heel fijn dat de TENCEL™ dekbedden net iets zwaarder zijn dan een standaard dekbed. Hierdoor slaap ik veel vaster.”

  Marije: “Voor een verzwaringsdeken geldt: you love it, or you hate it. Ik ben dus helemaal vóór. Ik merk dat ik met een verzwaringsdeken dieper slaap en echt uitgerust wakker word. Ik droom dan trouwens ook meer. De verzwaringsdeken leg ik over mijn gewone TENCEL™ dekbed. Dit geeft me een beschermd gevoel. Als ik dan in bed stap, is het net of ik in een cocon kruip. Maar er zitten ook nadelen aan, want een verzwaringsdeken ventileert niet. Dus in de zomer vind ik het te warm. En er zijn mensen die een verzwaringsdeken te beklemmend vinden. Voor die mensen is een TENCEL™ dekbed een uitkomst. Deze weegt net iets meer dan een gemiddeld dekbed maar is stukken lichter dan een verzwaringsdeken. Bovendien reguleert het de temperatuur als de beste.”

  Kleine disclaimer: heb je diabetes of ademhalings,- cardiovasculaire of bloedsomloopproblemen? Check dan eerst bij je huisarts of een verzwaringsdeken wel zo’n goed idee is.

  5. Hoe berg ik mijn dekbed het beste op?

  Hoe je jouw dekbed opbergt, bepaalt mede hoe goed de kwaliteit van de vulling bewaard blijft.

  Cathelijne: “Heb je in het voorjaar jouw extra deken niet meer nodig? Leg deze dan niet bovenop de kast (want stofnest), maar berg hem zolang op in een hoes van katoen. Gebruik in ieder geval géén plastic tas. In een plastic hoes kan het dekbed gaan schimmelen. Een katoenenhoes ademt wel en voorkomt daarmee schimmelvorming. En juist omdat het dekbed de nodige lucht krijgt, blijft de kwaliteit langer goed.”

  Marije: “Wanneer je bij ons een TENCEL™ dekbed aanschaft, wordt deze geleverd in een katoenenhoes met rits. Deze is ideaal om je dekbed in op te bergen wanneer je die niet nodig hebt. Vooral bewaren dus, die handige tas!”

  Heb jij een vraag? Laat het ons gerust weten. Mail naar info@coco-cici.com.
  We helpen je graag verder.

  Tencel dekbed kopen