Slecht slapen door allergie?

Slecht slapen door allergie?

Niesbuien, loopneus, kriebelogen, benauwdheid, slecht slapen. Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders heeft last van allergie. Gelukkig kun je zelf veel doen, zodat je er minder (of minder lang) last van hebt. Spoiler alert: het heeft er onder andere mee te maken wat er op jouw bed ligt. Want misschien wel het grootste stofnest in jouw huis… is je bed!

Allergie, liever nie(t)

Een allergie is natuurlijk niet fijn. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld naar de apotheek voor medicatie om het van binnenuit te bestrijden. Maar je kunt de allergie ook van buitenaf tegengaan. Dit doe je door de hoeveelheid allergenen in huis te verminderen. En hier komen wij om de hoek zeilen, want Coco & Cici is expert op het gebied van antiallergeen beddengoed en dekbedden. Hoe dat precies zit, leggen we je graag uit.

Om stof te verwijderen, kun je regelmatig met een vaatdoekje door het huis. Maar wat misschien wel het grootste en onvoorziene stofnest is – hou je vast – is je bed. Een synthetisch- of donzen dekbed en beddengoed van katoen of synthetische stoffen zijn een walhalla voor stof, bacteriën, huisstofmijt en andere allergie-triggers. En hier lig je maar liefst een derde van de dag met je neus bovenop, letterlijk. Geen wonder dat je, als je gevoelig bent voor stof, minder goed slaapt.

Wil jij het allerbeste anti-allergie beddengoed ervaren?
blog-image

Huisstofmijt en bacteriën worden niet blij van TENCEL, maar jij dus wél!

Antiallergeen beddengoed is the best

Warm weer zorgt voor een pollen-explosie in de lucht. Ben jij hooikoortsgevoelig? Dan is deze pollenpiek je vast niet ontgaan. En zolang het ’s nachts nauwelijks afkoelt, blijft dat zo. Om hier zo min mogelijk last van te hebben, helpt het om allergenen op gezonde afstand te houden. Een allergeen is een bestanddeel van een stof of een klein deeltje in de lucht die allergische reacties kan triggeren.

Je kunt je tegen allergenen in de lucht beschermen door een zonnebril te dragen. Zo komen je ogen minder in contact met het stuifmeel in de lucht. Hou deuren en ramen gesloten. En laat je wasgoed niet buiten drogen, omdat er dan stuifmeel in kan waaien. Maar wat kun je doen tegen het allergenen-offensief in je bed? Wist je dat jouw beddengoed en je dekbed allergieklachten kunnen verergeren of juist verminderen?

Je leest het goed. Stoffen zoals polyester, microvezels en TENCEL, zijn anti-allergeen. Anti-allergeen (ook wel hypoallergeen genoemd) betekent dat de stof geen allergische reactie veroorzaakt of dit op z’n minst minimaliseert. Dit komt door de structuur van het materiaal. Iets specifieker: door de gesloten vezels van de stof. We duiken nog even iets dieper in de eh, stof. Doordat de vezels gesloten zijn, kunnen stof, huisstofmijt en andere bacteriën zich er niet in ophopen.

Ter vergelijking: katoenvezels hebben wél een open structuur. Dat verklaart waarom je slapend onder katoenen lakens langer last kunt blijven houden van een – al dan niet seizoensgebonden allergie (dikke minpunt).

Een 10 voor TENCEL

Nog even over die gesloten vezels, hè. Dat is natuurlijk goed nieuws in de strijd tegen de pollen en allergieën. Maar juich niet te vroeg, want als het ’s nachts warm blijft drijf je onder synthetische lakens, zoals polyester en microvezels, je bed ongeveer uit omdat de stof amper ventileert. Je kunt dan je warmte niet goed kwijt, waardoor je onrustiger slaapt en ’s ochtends minder uitgerust wakker wordt.

Gelukkig is er een simpele oplossing. TENCEL bedlinnen is niet alleen anti-allergeen, extreem zacht én supergoed voor je huid en haar. Het is ook nog eens een stof die van nature vocht absorberende eigenschappen heeft en die als een van de beste ventileert. Deze combi is belangrijk, omdat Tencel het opgenomen vocht direct weer ventileert (lees: kwijtraakt). Ideaal om hooikoortsklachten en astma tegen te gaan. En doordat de stof antibacterieel is, hebben bacteriën geen kans om in deze stof te overleven. Hierdoor lijkt het alsof je lakens elke middag heerlijk buiten hebben gehangen. Het blijft ruiken alsof het net gewassen is.


Nog even een puntje van trots: de stof TENCEL is 100% natuurlijk, wordt duurzaam geproduceerd en is biologisch volledig afbreekbaar. Tencel overtreft al je verwachtingen, al zeggen we het zelf. Als je er eenmaal zelf een keer onder geslapen hebt, begrijp je pas écht wat TENCEL voor magisch verschil maakt voor je slaapbeleving en nachtrust.

Vier seizoenen dekbed

Met ventilerend beddengoed ben je goed op weg. Maar er is nog meer wat je kunt doen om allergische reacties te verminderen of ze bij voorbaat geen kans te geven: je dekbed.

Met een basic antiallergisch dekbed wordt het al gauw broeierig warm tussen de lakens. Dat komt doordat een gesloten vezel het effect heeft van een kamer zonder ramen: het ventileert niet goed. En als de temperatuur in je slaapkamer ook nog eens hoog is, zoals op zomerse dagen, word je daar natuurlijk niet blij van.

Een ventilator in de slaapkamer kan verkoeling geven. Maar onder synthetisch beddengoed is het alsnog zweten geblazen en wordt de boel alsnog klam, waardoor je onrustiger slaapt. Bovendien kan ook het gezoem van het apparaat je uit je slaap halen. Niet ideaal dus. Wat beter werkt, is een temperatuur regulerend dekbed. En ook nu kunnen we niet om TENCEL heen. Want ja, er bestaan ook dekbedden van 100% TENCEL. Het is ons nieuwste product, waar niet alleen wij maar ook onze klanten, super happy mee zijn.

De TENCEL dekbedden hebben dezelfde uitzonderlijke eigenschappen als ons TENCEL linnengoed. Ook het dekbed trekt dus veel minder stof, huisstofmijt en bacteriën aan dan een standaard dekbed van bijvoorbeeld dons of wol. Bacteriën kunnen zich namelijk niet hechten aan de gladde structuur van de vezel. En doordat TENCELvochtregulerend is, blijft er niet genoeg zuurstof (vocht) over voor de bacteriën om te overleven.

Kortom, de vezels van TENCEL isoleren supergoed en ze ventileren ook nog eens als geen andere stof. Dat maakt deze vezel uniek in z’n soort.

Daar komt bij dat een TENCEL dekbed iets zwaarder voelt dan een dekbed van dons maar lichter is dan een wollen deken. Ondanks de verzwaring voelt de TENCELdeken alsnog luchtig en het is uiteraard mega zacht. De subtiele verzwaring van het dekbed geeft een gevoel van veiligheid en heeft daardoor als bijkomend voordeel dat je vaster en dieper slaapt en dus de volgende ochtend extra uitgerust en met een fris en helder hoofd wakker wordt.

Bij de dekbedden van Coco & Cici zijn zowel de buitenkant als de vulling van 100% TENCEL. Dit lijkt logisch maar bij veel andere merken die TENCEL dekbedden verkopen is dit niet het geval. Dan is bijvoorbeeld alleen de vulling van TENCEL maar de buitenkant van katoen. Dit katoenen bovenlaagje belemmert de kwaliteiten van TENCEL, en dat is jammer. Daarom hebben wij bewust gekozen om al onze dekbedden – dus ook onze vierseizoendekbedden – compleet van TENCEL te maken.

Combineer je een TENCEL dekbed met TENCEL beddengoed? Dan weet je niet wat je meemaakt. Het staat garant voor een ongekende slaapervaring. Het is zó zacht en zó aangenaam dat je nooit meer anders wil. En dat zeggen we met volle overtuiging, en trots.

Wist je dat…?

  • Je ’s nachts gemiddeld 20 keer per uur van lighouding verandert?
  • Je tijdens het slapen ’s nachts ongeveer 1 liter vocht verliest? Op zwoele zomernachten kan het zelfs oplopen tot wel 2,5 liter. Dit gebeurt niet alleen door transpiratie van de huid maar ook via je ademhaling. Daarom is het goed om ’s ochtends na het opstaan een groot glas water te drinken om je lichaam goed te hydrateren.
  • Te weinig slaap je eetlust stimuleert? Door te weinig slaap wordt de productie van het verzadigingshormoon leptine verlaagd en het hongerhormoon ghreline verhoogd.
Bamboed beddengoed