Beter slapen

Beter slapen

Tips om sneller in slaap te komen

(en ook weer met het goede been uit bed te stappen!)

Volgens onderzoek is maar liefst 63 procent van de Nederlanders ontevreden over hun nachtrust. Maar… daar valt gelukkig wat aan te doen. Opgelet, want hier komen een paar gouden lifehacks voor je slaap.

Slaaptip 1: Stap met het goede been in bed

Hoe je gaat slapen, bepaalt mede de kwaliteit van je nachtrust. Neem jij je todo-lijstje mee in bed? Of bouw je de activiteiten (en prikkels) gedurende de avond langzaam af? Dit heeft grote invloed op hoe je de volgende ochtend wakker wordt.

Stap je ontspannen en mindful je bed in? Dan stap je de volgende ochtend waarschijnlijk ook uitgerust je bed weer uit. Ben je somber als je gaat slapen? Grote kans dat je ’s ochtends ook nukkig naast je bed staat. Je brein pakt de volgende dag de draad gewoon weer op. Wees je daarom bewust van je mindset voordat je gaat tukken.

Met het goede been in bed stappen =
met het goede been uit bed stappen

Beter slapen


Slaaptip 2: Zet een slaap-intentie voor de nacht

Bedenk hoe je wakker wilt worden. Dit klinkt misschien te simpel voor woorden, maar het werkt écht! Neem jezelf vlak voor het slapengaan voor dat je fris & fruitig wakker wordt, ongeacht hoe de nacht zal verlopen. Je brein werkt als de zoekmachine van een computer en zal aan deze opdracht willen voldoen. Wedden dat je kwiek wakker wordt?

Slaaptip 3: Waar lig je onder?

Slaap je onder een slecht ventilerend dekbed en bedlinnen van polyester of katoen? Of slaap je onder ultrazacht en hydraterend bedlinnen? Dat maakt nogal een verschil voor je nachtrust. Niet alleen qua slaapbeleving, maar ook wat betreft je lichaamstemperatuur gedurende de nacht. Want wanneer deze ’s nachts sterk wisselt, slaap je onrustiger en oppervlakkiger.

TENCEL™ Lyocell beddengoed neemt 150% meer vocht op dan katoen. Dus heb je het ’s nachts vaak te warm (en je partner juist te koud)? Of heb je last van nachtzweten? Dan is TENCEL™ Lyocell dé oplossing.

En omdat de TENCEL™ Lyocell vezel het allerbeste absorbeert, hebben bacteriën weinig kans om zich in de stof te nestelen. Het is dan ook hypoallergeen. Dus zelfs een allergische reactie zal jou niet langer uit je slaap houden. Alleen aan een snurkende bedpartner kunnen wij niet zoveel doen, maar voor alle andere slaap-challenges is TENCEL™ Lyocell de allerbeste oplossing. Zo wordt slapen weer een feestje.

TENCEL™ Lyocell draagt het Eurpees Ecolabel en heeft meerdere duurzaamheid awards gewonnen. Het is 100% natuurlijk en diervrij. De vezel is biologisch afbreekbaar en komt van eucalyptus- en beukenbomen uit bosgebieden die milieuvriendelijk en CO2 neutraal beheerd worden.

Slaaptip 4: Geef jezelf een slaapmassage

Acupunctuur en acupressuur kunnen helpen om je slaap te verbeteren. Maar je kunt het ook zelf, en zonder naalden. Gewoon met een mini slaap-massage. Dit zijn bijvoorbeeld drie sweet-spots die kunnen helpen om net iets sneller in slaap te komen (ook handig als je middenin de nacht wakker ligt):

HOOFD

  • Waar? In je twee holle plekjes in je nek, ongeveer een centimeter vanaf je schedelrand.
  • Hoe? Masseer beide kuiltjes rustig met je vingers.
  • Hoe lang? Ideaal is elke avond 2 à 3 minuten, of zo lang als het fijn voelt.
  • Effect? Deze massagepunten helpen om je mind te laten terugschakelen van de vijfde naar de eerste versnelling. En wanneer je gedachten rustiger worden, slaap je geheid sneller in.

VOET

  • Waar? Op je voetzool. Bij de bal van je voet, onder je grote teen en de teen ernaast. Dat is het drukpunt.
  • Hoe? Druk met je duim in het midden op de bal van je voet onderop je voetzool.
  • Hoe lang? Druk 30 seconden op dit punt, laat 5 seconden los en druk er daarna nogmaals 30 seconden op.

ENKEL

  • Waar? Aan de binnenkant van je enkel. Leg de vier vingers van je hand tegen je enkel, waarvan de eerste vinger tegen het enkelknobbeltje aan. Het massagepunt zit onder je vierde vinger.
  • Hoe? Masseer deze plek zachtjes, zoals het voor jou goed voelt.
  • Hoe lang? Elke avond voor het slapengaan 2 à 3 minuten.
  • Effect? Dit massagepunt zou spanning, slapeloosheid en chronische vermoeidheid verminderen.


Slaaptip 5: Energize je lifestyle

Hoe goed je slaapt en hoe uitgerust je wakker wordt, geeft een soort domino-effect, die direct start op het moment dat je ’s ochtends wakker wordt. Dit heeft met je slaapdruk te maken. Slaapdruk is een natuurlijke reactie in je lichaam dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Dit bouwt zich automatisch op zodra je ’s morgens je ogen opent. Anders gezegd: een nacht goed slapen begint zodra je wakker wordt. Vanaf dan bouwt je lichaam slaapdruk op. En hoe meer slaapdruk, hoe beter je slaapt. Ben je overdag moe? Doe dan eventueel een dutje van maximaal 20 minuten. Slaap je langer? Dan kom je in een diepere slaap en dat gaat te veel ten koste van de slaapdruk.

Do’s & dont’s

  • Do Wat helpt om slaapdruk op te bouwen, is een actieve lifestyle.
  • Do Ook daglicht heeft een gunstige invloed op je slaapdruk.
  • Do En is jouw slaapkamer aardedonker? Dan benut je jouw slaapdruk optimaal. Je lichaam krijgt dan als het ware een extra shotje melatonine (slaaphormoon).

  • Don’t Doe je overdag een lange powernap? Dan neemt je slaapdruk sterk af en wordt het lastiger om ’s avonds snel in slaap te vallen.

Overdag veel natuurlijk daglicht,
betekent ’s nachts beter slapen!
Beter slapen Tencel


Slaaptip 6: Hou een vast slaapschema aan

Het is wetenschappelijk bewezen dat een regelmatig slaapschema je slaap verbetert. Want naast slaapdruk is je bioritme bepalend voor je nachtrust. En je bioritme staat of valt met regelmaat. En als jouw biologische klok in balans is, ben je overdag vaker vrolijk, energiek, weerbaar en gefocust.

Een jetlag is een voorbeeld van een verstoord bioritme, waardoor het lastig is om op je gebruikelijke bedtijd te gaan slapen. Wat helpt om je bioritme weer te resetten, is iedere dag op hetzelfde tijdstip gaan slapen en op hetzelfde tijdstip wakker worden.

Ook een donkere (en stille) slaapkamer helpt om je slaaphormonen weer in het gareel te krijgen en je bioritme opnieuw in te stellen. Slaaphormonen worden namelijk aangemaakt naarmate het donkerder wordt, dus vanaf schemertijd. Bij de ene persoon (ochtendmens) gebeurt dit sneller dan bij de andere persoon (de nachtbrakers).


Slaaptip 7: Gebruik je bed waar het voor bedoeld is

Gebruik je bed alleen om te slapen (en om je partner lief te hebben). Je kunt je bed overdag beter niet gebruiken voor een powernap of als loungebank of relaxte eet-plek. Gebruik je jouw bed wél als multifunctioneel meubelstuk? Dan is de associatie met slapen voor je brein minder sterk. Maak daarom van jouw slaapkamer en bed hét slaapdomein van je huis, dan heeft het al een ontspannend effect als je er ’s avonds naar toe gaat voordat je gaat slapen.


Slaaptip 8: Doe een coolingdown
(ook als je niet gesport hebt!)

Een passieve leefstijl is funest voor de opbouw van slaapdruk. Maar een relaxte avond is wél heel gunstig. Heb je toch een enerverende avond, heb je lang ‘aan’ gestaan of ben je ietwat overprikkeld? Dan herken je misschien de zin in een wijntje als remedie tegen de overload. Maar je slaapt er natuurlijk niet beter op. Een coolingdown is dan de perfecte manier om te unwinden zonder alcohol. Dus het is niet alleen na het sporten goed om je spieren te rekken.

Goed om te weten: Een snelle manier om ‘uit je hoofd’ te komen en meer te ontspannen, is door je aandacht op je lichaam te richten in plaats van op je gedachten. Doe passieve rekoefeningen (dus zonder mee te veren), vooral om de drie grote spiergroepen te stretchen: die van je benen, rug en borst. Welke oefening je doet, maakt niet uit. Maar ga níet door de pijn heen, omdat je spieren koud zijn.

All-in-one stretchoefening: Kom staan met je benen ongeveer een meter uit elkaar en je voeten naar voren gericht. Buig vervolgens met je bovenlichaam langzaam omlaag, terwijl je rustig uitademt. Blijf even hangen tot het punt dat je je spieren voelt trekken. Je kunt deze stretchoefening in je benen, onderrug, schouderbladen en armen voelen. En doordat de bloedtoevoer naar je brein toeneemt zolang je ondersteboven hangt, neemt het stresshormoon cortisol af en kun je makkelijker ontspannen en slapen.

Tencel beddengoed beter slapen

We kunnen het niet genoeg zeggen: als je eenmaal onder een TENCEL™ Lyocell dekbed en/of beddengoed hebt geslapen, begrijp je waarom wij zo lyrisch enthousiast zijn over deze stof. Je slaapbeleving zal nooit meer hetzelfde zijn. En dat wil je ook niet meer. Dat zeggen niet alleen wij, maar ook 99% van onze klanten:

*****
Werkelijk fantastisch

Lot 18 februari 2022:

Dit dekbed is echt the bomb. Het is zo zacht, vol, romig, en geen strijd meer over of het bed te warm of the koud is. :) Het dekbed ademt perfect, reguleert de temperatuur en slaapt waanzinnig lekker.

Tencel beddengoed kopen